Home  /  Boli   /  Atenţie! Stresul intens declanşează bolile de piele precum psoriazisul

Atenţie! Stresul intens declanşează bolile de piele precum psoriazisul

Din păcate, este destul de greu să elimini stresul în totalitate în această lume extrem de agitată în care trăim astăzi. Pot apărea probleme însemnate atunci când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, iar cronicitatea duce la epuizare, suferinţă şi boală sau la exacerbarea unor dermatoze preexistente.

Ştim cu toţii că stresul excesiv este nociv pentru sănătate, însă, organul care are cel mai mult de suferit de pe urma acestuia este pielea. Practic, atunci când sistemul nervos este afectat de stres, pielea poate reacţiona  prin inflamaţie, urticarie, eczeme,  dermatită atopică , psoriazis, dermatită seboreică, acnee, rozacee, aftoză , vitiligo, infecţii cu herpervirus, până la hiperhidroză, alopecie şi distrofii unghiale.

Mâncărimea, roşeaţa, uscăciunea pielii, distrofiile unghiale, mătreaţa sau căderea părului sunt principalele simptome ale bolilor de piele. Pe fond de stres şi anxietate, simptomele neplăcute, cum ar fi mâncărimea şi durerea, sunt mult mai greu de ignorat, iar disconfortul tinde să fie şi mai  mare, pentru că duce la mai multe zgârieturi şi iritaţii prin scărpinare.

De asemenea, specialiştii afirmă că anxietatea poate duce la tulburări de somn, dar are efecte nebănuite şi asupra pielii. Cercetările recente au arătat că insomnia pare să aibă un efect negativ asupra capacităţii de regenerare a pielii. Dacă pierdeţi somnul din cauza stresului , este posibil să prezentaţi, de asemenea, simptome mai grave ale dermatitelor.

Este important ca atunci când stresul se manifestă prin apariţia unor dermatite, să consultaţi un dermatolog pentru a confirma cauza şi pentru a primi tratamentul adecvat, din timp.

Spre exemplu, psoriazisul este o dermatoză cronică inflamatorie . Această boală de piele poate fi identificată după leziunile eritemato-scuamoase bine delimitate , cu diferite localizări ( scalp, coate, genunchi , palmo-plantar , în pliuri ).

Statisticile recente arată că stresul a fost raportat la nu mai puţin de 44% dintre pacienţi înainte de apariţia iniţială a psoriazisului, iar erupţiile recurente au fost atribuite stresului la 80% dintre persoane. Psoriazisul, care debutează înainte de vârsta de 40 de ani, pare a fi mai frecvent  declanşat de stres decât boala cu debut târziu. Pacienţii care au raportat un nivel ridicat de stres psihologic pot avea simptome mai severe, atât la nivelul pielii, cât şi a articulaţiilor.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button