Home  /  Boli   /  Osteoporoza va putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem

Osteoporoza va putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem

Din păcate, la fiecare 22 de secunde, la nivel mondial, o persoană suferă de o fractură a coloanei vertebrale. Se estimează că peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectate de osteoporoză, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Osteoporoza este relaţionată de îmbătrânire, iar structura internă a osului se schimbă, făcând-ul mai subţire, mai puţin dens, iar acesta îşi pierde funcţia sa de susţinere. Cele mai comune fracturi cauzate de osteoporoza de tip II sunt fracturile de şold, ele duc la o lipsă semnificativă de mobilitate, iar pentru unii pot fi letale.

Vestea bună vine de la un grup de cercetători americani care sugerează că o simplă injectare a celulelor stem va putea servi drept tratament pentru osteoporoza cauzată de îmbătrânire.

Autorii studiului, au demonstrat în cercetările anterioare un efect de cauzalitate între şoarecii care au dezvoltat osteoporoză legată de vârstă şi celulele stem mezenchimale, scăzute sau defecte la aceste animale.

Oamenii de ştiinţă au dedus că celulele stem mezenchimale defecte sunt responsabile de osteoporoză. Transplantul cu celulele stem mezenchimale sănătoase ar trebui să prevină sau să trateze osteoporoza.

Cum celulele stem sunt ”progenitoare”, adică sunt capabile de a diviza şi schimba toate tipurile de celule din organism, cercetătorii au injectat şoarecilor osteoporotici celulele stem mezenchimale de la şoarecii sănătoşi. Capabile de a deveni şi celule osoase, celulele stem mezenchimale au o a doua caracteristică unică, ideală pentru dezvoltarea terapiei umane: aceste celule stem pot fi transplantate de la o persoană la alta, fără a fi nevoie de potrivire şi fără riscul de a fi respinse.

După aproximativ şase luni de la injectare, oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi, deoarece, osul osteoporotic, se asemănă cu un os sănătos şi funcţional.

Studiul ar putea da naştere, în curând, unei paradigme cu totul noi pentru tratarea sau amânarea debutului osteoporozei, chiar şi pe termen nelimitat. În prezent, există doar o singură terapie disponibilă pentru tipul II de osteoporoză, un medicament care menţine eficacitatea oaselor pentru doar doi ani de zile.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button