Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă creează vase de sânge artificiale folosind maşinăria pentru vată de zahăr

Oamenii de ştiinţă creează vase de sânge artificiale folosind maşinăria pentru vată de zahăr

Cine ar fi crezut vreodată că gustoasa vată de zahăr va putea fi asociată, indirect ce-i drept, cu medicina. Oamenii de ştiinţă au găsit o întrebuinţare mult mai importantă utilajelor cu ajutorul cărora se realizează vata de zahăr. Practic, cu ajutorul acestora, specialiştii construiesc vase de sânge artificiale.

Cercetătorii au realizat faptul că această maşinărie poate produce fire care sunt de aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, ceea ce e aproximativ aceeaşi mărime cu cea a capilarelor.

Cele mai noi cercetări în ingineria tisulară utilizează geluri pe bază de apă, cunoscute sub numele de „hidrogeluri”, insa, deşi hidrogelurile funcţionează bine pentru a crea ţesuturi artificiale, acestea au avut o problemă în combinaţia cu mecanismul pentru vată de zahăr.

Cercetătorii au găsit soluţia într-un polimer numit „PNIPAM”. PNIPAM este insolubil la unele temperaturi şi solubil la altele, astfel putându-se pune la încercare „vata de zahăr” produsă de mecanism.

Menţinându-l la o temperatură constantă care să nu-i permită să se dizolve în apă, cercetătorii au folosit o matriţă specială pentru gel. Ceea ce a mai rămas de făcut era un sistem tridimensional de capilare artificiale.

Acest sistem artificial a fost capabil să ţină celule în viaţă pentru mai mult de o săptămână. Această metodă de creare a capilarelor artificiale este încă în stadiul de cercetare, însă se speră ca în curând să sprijine organe artificiale.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button