Home  /  Boli   /  De ce femeile trăiesc, în general, mai mult decât bărbaţii?

De ce femeile trăiesc, în general, mai mult decât bărbaţii?

Pe măsură ce speranţă de viaţă la nivel mondial creşte, apare o diferenţă tot mai mare între femei şi bărbaţi. Astfel, o femeie născută în anul 2012 ar putea trăi 81,2 ani, cu 5 ani mai mult ca un bărbat născut în acest an. Aceste diferenţe între sexe au fost consemnate însă dintotdeauna.

În mod paradoxal, femeile se confruntă cu un nivel mai mare de stres, cu mai multe boli cronice, depresie, anxietate, fiind mai susceptibile să devină victime ale violenţei. În ciuda inegalităţilor sexuale, acestea trăiesc mai mult decat bărbaţii.

Oamenii de ştiinţă susţin că femeile au avantaje biologice care le permit să trăiască mai mult. Spre exemplu, estrogenii poduşi de organismul acestora scad densitatea lipoproteinelor colesterolului, reducând riscul cardiovascular.

Pe de altă parte, testosteronul creşte concentraţiile sanguine ale colesterolului rău şi scade nivelul de colesterol bun. Astfel, bărbaţii sunt supuşi unui risc mai mare de hipertensiune arterială, boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale.

Femeile, în schimb, tind să dezvolte mai multe boli cronice, dar există o diferenţă notabilă în această privinţă. Bărbaţii şi femeile au diferite tipuri de boli cronice. În timp ce sexul tare este predispus la boli ce le pot fi fatale, reprezentatele sexului frumos dezvoltă boli mai uşor de tratat.

Studiile au mai relevat un aspect foarte important, care face diferenţa. Femeile sunt mai conştiincioase în ceea ce priveşte întreţinerea stării de sănătate, dând o mai mare importanţă simptomelor, atunci când acestea apar. Bărbaţii, în schimb, întârzie iniţierea tratamentului de orice fel, fiind mai reticienţi în această privinţă. Mulţi dintre ei deprind comportamente riscante şi nesănătoase, neacordând atenţia cuvenită stării de sănătate.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button