Home  /  Boli   /  Bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă unele riscuri

Bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă unele riscuri

Naşterea naturală este cea mai indicată, însă, în ziua de astăzi foarte multe femei aleg să nască prin cezariană, fie că au sau nu anumite complicaţii de sarcină.

Specialiştii afirmă că, naşterea prin cezariană  prezintă un risc sporit pentru copil de a suferi de un număr de afecţiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1, pe măsură ce înaintează în vârstă.

Practic, oamenii de ştiinţă au descoperit diferenţe între bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi natural. Specialiştii cred că aceste diferenţe microbiene pot avea, de-a lungul întregii vieţi, consecinţe asupra sănătăţii copiilor.

Procesul de digestie al unui adult este protejat de miliarde de bacterii „prietenoase” care ne protejează şi de patogeni, însă nou-nascuţii nu au aceşti microbi. În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale. Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte dintre acestea sunt înghiţite.

Alăptarea este un alt mod prin care bebeluşul obţine alte bacterii benefice, care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar.

Bebeluşul care se naşte prin cezariană pierde primul contact cu bacteriile benefice. Pe lângă acest aspect, femeile care nasc stfel tind să amâne alăptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infecţiile în zona inciziei.

Oamenii de ştiinţă bănuiesc de ceva timp că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt colonizaţi de alte tipuri de bacterii decât ceilalţi nou-născuţi. Anumite tipuri de bacterii din microbiom, însă, sunt dificil de crescut într-un vas de cultură în laborator.

În urma progresului realizat în domenii precum secvenţierea ADN-ului, ce permite identificarea genetică rapidă a unei bacterii individuale, oamenii de ştiinţă pot să efectueze o investigaţie detaliată a microbilor care trăiesc în noi. Astfel vor putea dezvolta metode care să elimine potenţialele riscuri.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button