Home  /  Boli   /  Ştii de ce poartă chirurgii în operaţie doar haine verzi sau albastre?

Ştii de ce poartă chirurgii în operaţie doar haine verzi sau albastre?

Chirurgia generală este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor chirurgicale ale abdomenului precum și a altor afecțiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialități, ce necesită tehnici speciale cum ar fi traumatisme, afecțiuni vasculare, genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică etc.

Datorită acestei specialităţi, perfecţionată de-a lungul timpului, au fost salvaţi milioane de oameni, oferindu-li-se, multora dintre ei, o nouă şansă la viaţă.

Sunt însă unele aspecte ale chirurgiei pe care oamenii le iau ca atare, fără să-şi  pună prea multe întrebări referitoare la acestea.

Spre exemplu, v-aţi întrebat vreodată de ce chirurgii poarta doar haine verzi şi albastre atunci când sunt în sala de operaţii? Iată că acest detaliu pe care cei mai mulţi dintre noi nici macar nu l-am observat, are o semnificaţie de care depinde viaţa pacienţilor.

La începuturile chirurgiei medicii purtau doar haine albe, însă în scurt timp au renunţat la aceastea în favoarea uneia de culoare verde. Problema era că albul imaculat putea orbi chirurgii timp de câteva secunde, dacă işi mutau privirea de la sânge, la colegi şi la echipamente.  Verdele şi albastrul sunt în contrast cu culoarea roşie în spectrul vizual al luminii, iar în timpul operaţiei medicul trebuie să se concentreze exclusiv pe roşu.

Din aceast motiv, culorile albastru şi verde stimulează acuitatea vizuală a medicului şi fac ochii sensibili la mai multe nuanţe de roşu. Prin urmare, medicul va fi mult mai atent în timpul intervenţiei.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button