Home  /  Boli   /  ‘’Nasul artificial’’ – o invenţie capabilă să salveze mii de vieţi

‘’Nasul artificial’’ – o invenţie capabilă să salveze mii de vieţi

Oamenii de ştiinţă au creat aşa numitul ‘’nas artificial’’ pentru a detecta prezenţa septicemiei – infecţii ale sângelui care ucid în fiecare an aproximativ 250.000 de bolnavi numai în Statele Unite, potrivit statisticilor. Practic, acest dispozitiv este capabil să diagnosticheze, pe baza mirosului, germenii responsabili cu declanşarea infecţiilor sangvine (septicemii) mult mai repede decât testele clasice.

Procedurile actuale necesită destul de mult  timp doar pentru a confirma prezenţa bacteriei, putându-se ajunge până la 48 de ore. O altă etapă de 24 de ore este necesară pentru a identifica tipul de bacterie şi pentru a selecta tratamentul cu antibioticul potrivit.

Nasul artificial este capabil să ofere un diagnostic precis într-un interval de doar 24 de ore, salvâdu-se astfel un timp preţios, care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Invenţia este sub forma unui flacon, nu mai mare decât palma unei mâini, umplut cu un amestec de nutrimente pentru bacterii. Nasul artificial este compus din 36 de senzori coloraţi fixaţi pe peretele flaconului. Aceşti receptori chimici sensibili la moleculele odorante îşi schimbă culoarea în funcţie de semnătura olfactivă chimică caracteristică fiecărei bacterii. Fiecărei grupe de bacterii îi corespund astfel un miros şi o culoare.

Principiul de funcţionare este următorul: sângele pacientului este injectat mai întâi în flacon, unde bacteriile se vor hrăni şi se vor înmulţi, eliberându-şi semnătura olfactivă care va declanşa receptorii pigmentaţi. Dificultatea procedeului constă în a distinge mirosurile, care sunt adeseori o combinaţie de molecule, nu o singură substanţă.

‘’Nasul artificial’’ poate să detecteze opt dintre bacteriile aflate cel mai adesea la originea septicemiilor, iar rata de certitudine de 99% este cu adevărat remarcabilă.

Dispozitivul are un cost acceptabil şi necesită un persoanal cu un minim de pregătire a-l folosi, ceea ce il face o alternativă foarte bună pentru testele clasice.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button