Home  /  Boli   /  Varicocelul poate fi o cauză a infertilităţii masculine
a

Varicocelul poate fi o cauză a infertilităţii masculine

Varicocelul reprezintă o dilatare a plexului venos pampiniform şi a venelor spermatice interne. Plexul pampiniform este acea reţea de vene care însoţeşte cordoanele spermatice, care transportă spermatozoizii de la nivelul testiculelor la prostată şi apoi mai departe în uretră, unde se elimină în timpul ejaculării sub formă de spermă. Dacă aceste vene ale plexului pampiniform devin dilatate şi răsucite, aşa cum sunt varicele la nivelul membrului inferior, discutăm despre varicocel.

Varicocelul poate fi de două feluri

Primitiv – se observă în special la tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, predominant cu localizare stângă, dar putând fi localizat şi pe partea dreaptî sau bilateral.

Secundar – poate apărea la bărbaţi la orice vârstă, rezultat al compresiei din afară asupra axului venos, cel mai frecvent datorat unei tumori renale sau pararenale.

Boala se manifestă mai frecvent pe partea stângă datorită unei particularităţi anatomice, şi anume faptul că vena spermatică stângă nu are valve şi se varsă perpendicular în vena renală stângă şi nu direct aşa cum se întâmplă pe partea dreaptă, favorizând stagnarea sângelui în venă şi apariţia dilataţiei acesteia. Din acest motiv de cele mai multe ori este afectat doar un singur testicol.

Simptome

În cele mai multe cazuri, varicocelul nu se manifestă prin niciun simptom şi este detectat întâmplator, fie în timpul examinării de către un urolog, cu ocazia altei boli a organelor genitale, fie în timpul examinarii la medic pe motivul infertilităţii.

Tratamentul varicocelului 

În unele cazuri, pe lângă aspectele legate de fertilitate, dezvoltarea varicocelului poate indica prezenţa unei boli grave cum ar fi de exemplu: cancer renal, cancer testicular, tromboza, etc.

Având în vedere aceste aspecte, deloc de neglijat, este indicat să consultaţi un medic specialist care să vă pună un diagnostic corect şi care să vă ofere un tratamentul adecvat.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button