Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă sunt aproape de a realiza creierul artificial

Oamenii de ştiinţă sunt aproape de a realiza creierul artificial

Deşi pare de domeniul ştiinţifico fantastic, oamenii de ştiinţă fac progrese remarcabile în ceea ce priveşte realizarea  creierului artificial. Aceştia au reuşit să cultive în laborator celule cerebrale de şobolan, astfel încât acestea au prezentat activitate de tip neuronal.

Unul dintre cele mai fascinante domenii de studii în neurologie este cel legat de memorie, o funcţie a creierului încă puţin cunoscută şi înţeleasă. Înţelegerea modului în care celulele din creier comunică unele cu altele în acest proces este dificilă, datorită complexităţii structurilor implicate şi dimensiunilor foarte mici ale celulelor.

Cercetătorii au cultivat în laborator, pe o suprafaţă acoperită cu proteine speciale, celule nervoase embrionare provenite din creierul şobolanilor, din regiunea numită hipocamp. La maturitate, celulele au format între ele conexiuni nervoase similare celor observate în creier şi au putut susţine o activitate de tip cerebral timp de 12 secunde.

Astfel de reţele neuronale restrânse pot fi foarte utile pentru studiul funcţiilor celulelor nervoase, deoarece pot fi stimulate chimic sau electric, în cadrul unor experimente, iar simplitatea structurii lor permite observarea mai uşoară a rezultatelor.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button