Home  /  Boli   /  Află care este legătura dintre căscat şi creier

Află care este legătura dintre căscat şi creier

Contagios printre oameni, căscatul are origini necunoscute. Deşi poate părea de necrezut în epoca marilor progrese medicale pe care o traversăm, adevărul este că nimeni nu a reuşit să explice cu certitudine ce este, mai exact, căscatul şi care sunt cauzele sale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în urma unui studiu recent o legătură dintre durata intervalului în care un individ cască şi dimensiunea creierului. Această concluzie a pornit de la faptul că animale precum gorilele sau elefanţii, mai mari ca dimensiuni decât oamenii, au, totuşi, un creier mai mic raportat la dimensiunea corpului. Interesant este că şi intervalul unui căscat la animale este mai scurt decât la om.

Practic, cercetătorii susţin că dimensiunea creierului ar avea o legătură cu durata unui căscat.

Oameni de ştiinţă mai spun că nici dimensiunea corpului şi nici structurile anatomice specifice căscatului „craniul şi mandibula” nu influenţează aceste efecte, fiindcă gorilele, cămilele, caii, leii, morsele şi elefanţii africani au, în medie, un căscat mai scurt decât oamenii. Cel mai scurt căscat îl prezintă şoarecii, cu o medie de 0,8 secunde. Oamenii, în schimb, au un căscat de 6,5 secunde în medie.

Această legătură pare să confirme o teorie mai veche, conform căreia rolul căscatului este acela de a răcori creierul.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button