Home  /  Boli   /  Stresul posttraumatic poate declanşa diabetul

Stresul posttraumatic poate declanşa diabetul

Un amplu studiu desfăşurat pe o perioadă de 22 de ani, la care au participat aproape 50.000 de femei, a scos la iveală faptul că persoanele de sex feminin care suferă de stres posttraumatic prezintă un risc de aproape două ori mai mare de a suferi de diabet de tipul II comparativ cu cele care nu au această problemă.

Cercetătorii au explicat că, în cazul femeilor, probabilitatea de a trăi experienţe traumatizante cum ar fi violul şi alte violenţe fizice şi psihice care pot provoca des stres posttraumatic este mai mare decât în cazul bărbaţilor.

Dintre femeile participante la studiu, aproximativ 4% au prezentat simptome ale stresului posttraumatic. Dintre acestea, aproape 12% au devenit diabetice la vârsta de 60 de ani, comparativ cu mai puţin de 7% dintre femeile care nu au suferit de stres posttraumatic, potrivit studiului.

Se pare că în cazul femeilor care suferă de stres, utilizarea de antidepresive şi o greutate peste cea normală sunt responsabile împreună pentru aproape 50% din nivelul de creştere a riscului de instalare a diabetului (34% pentru antidepresive, 14% pentru supraponderale).

Stresul posttraumatic nu este numai devastator pentru sănătatea mintală, ci are efecte nefaste şi asupra sănătăţii fizice, crescând riscul de maladii cardiovascualre, de diabet şi obezitate.

Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că este nevoie de mai multe cercetări pentru identificarea mecanismelor biochimice ale acestei legături între sindromul posttraumatic şi diabetul de tip II.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button