Home  /  Boli   /  În anumite circumstanţe chirurgia estetică iţi poate modifica comportamentul

În anumite circumstanţe chirurgia estetică iţi poate modifica comportamentul

Chirurgia estetică şi procedurile cosmetice sunt tehnici ce schimbă, restaurează sau îmbunătăţeşte aspectul pacientului. Sunt cazuri, însa, când aceste intervenţii pot aduce pacientului manifestări comportamentale ciudate, diferite de cele cunoscute până la momentul intervenţiei.

Spre exemplu, o femeie în vârstă de 40 de ani, perfect sănătoasă, a experimentat un efect secundar neaşteptat al chirurgiei cosmetice voluntare. La câteva zile după ce a ieşit din spital, după procedură, ea a început să sufere de o constrângere irezistibilă de a fura, urmată de un sentiment de uşurare după ce face acest lucru. Cu alte cuvinte, ea a dezvoltat toate simptomele unui cleptoman.

Femeia s-a decis să facă o intervenţie chirurgicală pentru liposucţie, mărirea sânilor, abdominoplastie şi liftingul braţelor. În urma problemelor ciudate cu care s-a trezit femeia după operaţie, medicii au raportat că, la un moment dat, în timpul procedurii, fluxul sanguin către creier ar fi fost restricţionat, provocând pagube temporare în regiunea creierului ce era responsabilă de reglarea controlul impulsurilor.

Deşi oficial, operaţia în sine a mers bine, de îndată ce femeia s-a trezit, medicii au suspectat că ceva a fost în neregulă, aceasta era letargică, uitucă şi apatică. Oamenii de ştiinţă au declarat că cel mai probabil acest comportament al femeii este rezultatul unei tehnici chirurgicale comune numită hipotensiune deliberată, care este folosită pentru a reduce în mod artificial tensiunea arterială a unui pacient, acest lucru se face pentru a reduce hemoragia.

Astfel, prin această procedură a fost afectată o regiune a creierului, numita nucleul caudat. Această zonă este implicată în memorie şi învăţare. Acest lucru ar fi putut declanşa comportamentul ciudat care a urmat după ce femeia a ieşit din spital.

Din fericire, acest comportament a durat doar câteva săptămâni şi a trecut fără tratament. Aceasta nu este singura intervenţie chirurgicală cunoscută că ar fi declanşat reacţii psihologice adverse, altele decât cele mai comune reacţii adverse sunt problemele de memorie şi dezorientare.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button