Home  /  Boli   /  În viitor vom putea crea oase noi care să le înlocuiască pe cele fracturate

În viitor vom putea crea oase noi care să le înlocuiască pe cele fracturate

Folosindu-se de celulele stem şi utilizând bucăţi de os uman sau animal drept matrice, cercetătorii au reuşit să creeze peste 50 de oase sănătoase. Dintre oasele astfel obţinute, cel mai mare are o lungime de aproximativ şase centimetri.

De asemenea, specialiştii au creat un os zigomatic, o parte dintr-un femur şi o articulaţie temporomandibulară complexă, care este localizată înaintea urechii şi care ne permite să mestecăm, să vorbim şi să zâmbim.

Singurul inconvenient al acestui proces de creştere este că durează între trei şi cinci săptămâni. Oamenii de ştiinţă sunt optimişti însă şi afirmă că acest timp poate fi redus considerabil.

Practic, în timpul formării noilor oase, matricea veche, pe care acestea sunt create, se descompune. Rezultatul final este un os regenerat complet care poartă toate calităţile unui os normal. Pentru a creşte noul os, matricele, formate din alte bucăţi de oase, au fost curăţate cu apă pentru a înlătura aproximativ 99% din materialul celular, apoi cu detergenţi speciali şi cu enzime pentru a îndepărta ADN-ul rezidual . Acum, specialiştii experimentează crearea oaselor pe matrice din mătase sintetică.

Dispozitivul în care este creat osul conţine o inserţie de siliciu care menţine matricea nemişcată. Bioreactorul este conectat la o pompă care alimentează celulele stem şi prin care sunt eliminate deşeurile. De asemenea, celulele mezenchimale care consumă nutrienţi şi oxigen, generează celule osoase şi elimină dioxid de carbon, imitând procesul natural din corpul uman. În acest context, pompa joacă atât rolul inimii, cât şi pe cel al plămânilor.

În prezent, implanturile osoase sunt colectate din oasele din zona şoldurilor. Acest proces presupune două intervenţii chirurgicale, iar forma nu este întotdeauna cea dorită, în schimb, cu aceste grefe fabricate în bioreactoare se poate creşte un os perfect.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button