Home  /  Boli   /  Au fost create vase de sânge care se vor putea dezvolta în organismul uman

Au fost create vase de sânge care se vor putea dezvolta în organismul uman

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze vase de sânge în laborator şi, ulterior, după ce s-a efectuat implantarea acestora în organismul unui miel, s-a concluzionat că acestea pot funcţiona independent şi se pot dezolta în interiorul organismului.

Descoperirea este extraordinară, deoarece această metodă previne riscul unor operaţii repetate în cazul copiilor care suferă de probleme cardiace. Acest lucru ar putea să însemne recurgerea la o singură operaţie, astfel eliminându-se procedura de supunere a pacientului la mai multe intervenţii chirurgicale.

Practic, pentru această realizare importantă, cercetătorii au combinat celule din epiderma oilor cu o subsanţă gelatinoasă numită fibrină, ce au luat forma unui tub, iar ulterior au fost pompaţi nutrienţi necesari procesului de dezvoltare al celulelor, prin utilizarea unui bioreactor timp de cinci săptămâni.

După definitivarea acestui proces, cercetătorii au îndepărtat celulele oii, lăsând doar o matrice liber celulară, iar atunci când  un asemenea vas de sânge a înlocuit o arteră pulmonară în organismul a trei miei ce aveau vârsta de cinci săptămâni, implantul a fost populat de către propriile celule ale mielului, acest proces reprezentând unicitatea acestui studiu. Dacă celulele mielului nu ar fi populat implantul, vasele de sânge nu s-ar fi putut dezvolta.

Astfel, oamenii de ştiinţă au afirmat că acest studiu şi testarea sa au reprezentat un succes, iar următorul pas va fi încercarea de a primi aprobare de la instituţiile abilitate pentru a putea fi pus în practică în sistemul medical din SUA.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button