Home  /  Boli   /  Ţelina conţine o adevărată colecţie de substanţe vindecătoare

Ţelina conţine o adevărată colecţie de substanţe vindecătoare

Ţelina, foarte apreciată de grecii antici datorită virtuţilor sale terapeutice, este un ”medicament” deosebit de preţios, bogat în vitamine şi minerale, recomandat în hipertensiune arterială, reumatism, gută şi chiar astenie sexuală.

Rădăcina acestei legume conţine nenumărate substanţe cu efecte vindecătoare. Trebuie ştiut, însă, că ele se găsesc preponderent în coaja ţelinei, pe care de obicei gospodinele o curăţă şi apoi o aruncă, nefiind consumată. Coaja conţine cele mai multe substanţe antibiotice şi antifungice din plantă, dar şi vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecţia contra radicalilor liberi, în întărirea imunităţii şi a rezistenţei noastre la factorii de mediu agresivi.

Astfel, pentru a fi eficientă în terapie, ţelina va fi consumată cu tot cu coajă. Sub coaja cea bogată în vitamine se află calciu, potasiu, magneziu, fosfor şi fier, adică mai toate mineralele cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi a celui endocrin, în dezvoltarea lor armonioasă la copii. De aceea, rădăcina de ţelină este recomandată în mod special copiilor şi adolescenţilor, inclusiv celor cu tulburări de creştere şi de maturizare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button