Home  /  Boli   /  Este bine sau nu să asculţi muzică la birou?

Este bine sau nu să asculţi muzică la birou?

Cunoscutul chitarist şi compozitor englez Robert Fripp spunea că ‘’muzica este vinul care umple cupa tăcerii’’. Trebuie să recunoaştem că fiecare dintre noi iubeşte cel puţin un anumit gen de muzică şi că nu există zi sau măcar săptămână din viaţa noastră în care să nu ascultăm sau să nu fredonăm o melodie care ne place.

Cercetătorii au descoperit însă că nu este bine să asculţi muzică la birou, spre exemplu. Deşi ai impresia că muzica îţi dă acel impuls de care ai nevoie pentru o zi de muncă cu spor, studiile ne contrazic. Muzica nu ne face să muncim mai repede sau mai mult. Din contră, ne scade capacitatea de concentrare şi ne distrage atenţia. Din păcate, creierul nu se pricepe aşa de bine la multi-tasking, mai ales atunci când asculţi o piesă care te face să tresalţi.

Practic, muzica declanşează „hormonul fericirii”, dopamina. Când dai peste o piesă pe care o adori, se eliberează şi mai multă dopamină, creând şi mai multă plăcere. Din această cauză, curăţenia ţi se pare mult mai plăcută în timp ce asculţi muzica favorită.

Totuşi, ascultatul muzicii în timpul serviciului pentru unii oameni poate sa fie benefică, deoarece reduce tensiunea şi stresul, arată studiile. Dar, după cum spuneam şi mai sus, dacă iubeşti muzica, rişti să-ţi pierzi concentrarea fredonând versurile. De aceea e recomandat ca muzica care rulează în căşti să fie doar instrumentală sau deja cunoscută pentru tine, astfel vei beneficia de concentrare optimă.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button