Home  /  Boli   /  Află care este legătura dintre stomatologie şi diabet

Află care este legătura dintre stomatologie şi diabet

Deşi la prima vedere pare să nu existe nici o legătură între stomatologie şi diabet, se pare că anumite probleme ale danturii reprezintă un indicator precoce al acestor afecţiuni, au constatat specialiştii.

La studiile realizate de către cercetători au participat aproximativ 600 de pacienţi ai unei clinici stomatologice, cărora nu li se spusese niciodată că ar avea diabet sau o stare prediabetică. Din cei 600 de pacinţi 530 dintre aceştia prezentau cel puţin câte un factor de risc pentru diabet.

Ei au fost supuşi unei examinări de către medicul stomatolog şi unui test de măsurare a glicemiei cu ajutorul unui aparat standard, cum este cel utilizat de diabetici, care foloseşte sânge luat din varful unui deget. Ulterior, pentru o diagnosticare mai exactă, pacienţilor le-a fost fost făcut şi testul toleranţei la glucoză, care poate identifica precis stările diabetice şi prediabetice.

Practic identificarea pacienţilor cu diabet sau prediabet nediagnosticat stă la baza unui algoritm simplu, bazat pe doi parametri stomatologici – numărul dinţilor lipsă şi procentul de pungi parodontale profunde (spaţii între dinte şi gingie, care sunt un indicator al bolii parodontale).

Boala parodontală este o complicaţie precoce a diabetului, acesta favorizând apariţia unor afecţiuni ale gingiilor şi ale ţesutului osos din jurul dinţilor.

Medicul stomotalog poate recomanda efectuarea unor teste glicemice, în cazul unor astfel de probleme la nivelul danturii, pentru a afla dacă pacientul respectiv suferă de diabet.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button