Home  /  Boli   /  Bolile de rinichi cresc semnificativ riscul de infarct miocardic

Bolile de rinichi cresc semnificativ riscul de infarct miocardic

Deşi la prima vedere pare să nu existe vreo legătură între rinichi şi funcţiile cardiace, iată că ultimile studii realizate de către specialişti au scos la iveală faptul că bolile renale pot creşte semnificativ riscul de insuficienţă cardiacă, arteriopatie periferică şi moarte precoce.

Practic, rezultatele acestui studiu au indicat că pentru evaluarea sănătăţii inimii trebuie pornit de la determinarea nivelului şi a eventualelor alterări în timp a funcţiei renale a pacienţilor.

Testarea funcţiei renale a fost realizată pe un eşantion de pacienţi în vârstă, prin intermediul Cistatinei C, un inhibitor de protează cisteinică. Timp de şapte ani de zile, acestora le-au fost analizate modificarile survenite la nivelul funcţiei renale, care au fost corelate ulterior cu incidenţa cazurilor de insuficienţă cardiacă, infarct şi arteriopatie periferică monitorizată pe parcursul următorilor opt ani.

La sfârşitul studiului, specialiştii au constatat că la pacienţii care au înregistrat un declin rapid al funcţiei renale a fost detectată o creştere de 32% a riscului de decompensare cardiacă, o creştere cu 48% a riscului de a suferi un infarct şi o creştere cu 67% a riscului de a dezvolta o arteriopatie periferică.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button