Home  /  Boli   /  Ce trebuie să ştie medicul înainte de efectuarea unei tomografii computerizate

Ce trebuie să ştie medicul înainte de efectuarea unei tomografii computerizate

Tomografia computerizată a revoluţionat medicina ultimilor ani. Aceasta este folosită pentru a investiga diferite părţi ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plămânii şi inima. Pe lângă toate acestea, poate oferi informaţii asupra vaselor sanguine, oaselor şi coloanei vertebrale.

Înainte de efectuarea tomografiei computerizate medicul trebuie să ştie următoarele aspecte pentru ca viitorul pacient să fie examinat în cele mai sigure condiţii:

◦ dacă femeia este sau poate fi însărcinată;

◦ dacă femeia alăptează – în acest caz trebuie sfătuită să apeleze la alimentaţia artificială ( să    folosească un preparat de lapte) pentru o zi sau două după folosirea substanţei de contrast necesară efectuării tomografiei;

◦ dacă pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanţa de contrast;

◦ dacă are vreo afecţiune cardiacă, precum insuficienţa cardiacă;

◦ dacă are diabet zaharat şi dacă foloseşte metforminul ca medicament hipoglicemiant;

◦ dacă are sau a avut vreo afecţiune renală;

◦ dacă are astm bronsic;

◦ dacă are probleme cu glanda tiroidă;

◦ dacă are mielom multiplu;

◦ dacă a făcut vreo radiografie în care s-a folosit bariul sau dacă i s-a administrat tratament ce conţine bismut în ultimele patru zile; bariul şi bismutul sunt vizibile pe radiografii şi fac dificilă interpretarea tomografiei computerizate;

◦ dacă pacientul este claustrofobic (devine agitat în spaţii înguste), în acest caz, pacientul va trebui sedat.

În cazul în care se consideră necesar ca pacientul să fie sedat în timpul investigaţiei, acesta ar trebui să apeleze la aparţinători pentru a putea să fie transportat acasă după terminarea testului.

În situaţia în care se doreşte investigarea abdomenului, pacientul va fi sfătuit să nu mănânce hrană solidă din seara zilei precedente investigaţiei. În cazul tomografiei computerizate abdominale pacientului i se poate administra oral substanţa de contrast. În alte cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară administrarea unor laxative sau a unei clisme.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button