Home  /  Boli   /  Mulţi români suferă de insuficienţă cardiacă fără să ştie acest lucru

Mulţi români suferă de insuficienţă cardiacă fără să ştie acest lucru

Conform unui studiu recent, aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, respectiv 4,7 % din populaţia de peste 35 de ani, însă 9 din 10 persoane nu ştiu că au această afecţiune.

Cele mai frecvente cauze ale insuficienţei cardiace sunt reprezentate de boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformaţiile congenitale cardiace. Practic, insuficienţa cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susţine funcţionarea acestora.

Dacă înainte de anii 2000 insuficienţa cardiacă era considerată stadiul final al evoluţiei bolilor cardiovasculare şi o boală fatală,  iată că odată cu secolul XXI, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienţa cardiacă într-o boală tratabilă. Principiile şi strategiile de tratament inovatoare, precum şi dispozitivele medicale de ultimă generaţie cresc speranţa de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Totuşi, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecţiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient.

Printre simptomele cele mai întâlnite ale insuficienţei cardiace se numără:  respiraţia grea, capacitatea de efort scăzută şi starea de oboseală care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activităţile curente.

Marea probleme este reprezentată de faptul că în ţara noastră, foarte puţini dintre pacienţi ştiu care sunt semnele şi simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la apariţia acesteia şi se prezintă la medic atunci când boala este deja instalată, iar calitatea vieţii pacientului a scăzut considerabil. La români se observă o teamă accentuată faţă de cancer, fără să ştie că mortalitatea prin cancer este de două ori şi jumătate mai mică decât mortalitatea prin bolile cardiovasculare.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button