Home  /  Boli   /  Bandajul din hidrogel – o invenţie inovatoare

Bandajul din hidrogel – o invenţie inovatoare

Bandajele au evoluat de-a lungul timpului îmbrăcând diverse forme şi varietăţi, evoluâd de la cele mai simple până la cele extrem de complexe, cum este cazul bandajului cu hidrogel.

Cercetătorii au inventat un material lipicios şi extensibil, de consistenţa unui gel. Acest material poate fi utilizat ca pansament inteligent pentru răni. Acesta conţine senzori de temperatură şi rezervoare pentru medicamente. Bandajul din hidrogel poate elimina medicamente atunci când înregistrează modificări în temperatura pielii, iar luminile LED se vor aprinde pentru a te anunţa când medicamentele din rezervoare sunt pe sfârşite.

Având în vedere că dispozitivele electronicele  sunt, de obicei, solide şi uscate, iar corpul uman este moale şi umed, este de dorit ca atunci când foloseşti astfel de dispozitive electronice, acestea să fie moi şi elastice pentru a se potrivi mediului corpului uman, aşa cum este hidrogelul extensibil electronic.

Acest nou tip de pansament are numeroase avantaje faţă de bandajele convenţionale pe bază de pânză, datorită matricei hidrogenului. Este extrem de flexibil şi se întinde uşor, astfel pot fi aplicat în orice zonă a corpului, inclusiv pe articulaţii, cum ar fi coate sau genunchi. Materialul de cauciuc este compus în mare parte din apă şi poate fi integrat cu o gamă de electronice, cum ar fi fire conductoare, semiconductoare, cipuri LED şi senzori de temperatură.

Specialiştii afirmă că acest bandaj poate furniza diferite medicamente pentru diferite segmente ale pielii. Aceste medicamente se află în nişte tuburi aflate în interiorul gelului.

Se pare că aceste bandaje inteligente vor fi perfecţionate în viitor şi cu siguranţă le vor înlocui pe cele convenţionale, datorită eficienţei crescute şi datorită confortului oferit prin flexibilitatea lor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button