Home  /  Boli   /  Suplimentele de vitamina C dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi

Suplimentele de vitamina C dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi

Un studiu recent încheiat de către specialişti confirmă ceea ce se bănuia de mult în lumea medicală, anume că dozele mari de vitamina C măresc riscul apariţiei pietrelor la rinichi. Se pare ca bărbaţii sunt mai predispuşi la acest risc decât femeile.

Cercetătorii afirmă că bărbaţii care iau zilnic suplimente de vitamina C prezintă un risc dublu de a suferi de pietre la rinichi, în comparaţie cu cei care nu consumă asemenea produse. Practic studiul sugerează că unul dintre factorii implicaţi ar fi o substanţă rezultată din metabolizarea vitaminei C în organism.

Vitamina C absorbită de organism este excretată în urină sub formă de oxalaţi, substanţe care intră în compoziţia pietrelor care se formează în rinichi. Aceste „pietre”, numite calculi renali, sunt alcătuite din cristale de săruri şi pot avea diferite compoziţii. Una dintre substanţele care intră cel mai frecvent în compoziţia lor este oxalatul de calciu.

Cercetătorii au comparat timp de 11 ani peste 900 de bărbaţi care au declarat că iau zilnic suplimente de vitamine C cu aproximativ 22.000 de bărbaţi care nu foloseau niciun fel de supliment nutriţional.

Dintre cei care luau zilnic vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul studiuluil, în vreme ce, dintre cei care nu luat suplimente, doar 1,8% au avut această problemă. Suplimentele pe care le luau partcipanţii conţineau 1.000 mg de vitamina C în fiecare pastilă. Prin comparaţie, un pahar de suc proaspăt de portocale conţine cca. 120 mg de vitamina C.

Deoarece nu sunt prea clare beneficiile pe care dozele mari de vitamina C le au pentru sănătate, specialiştii afirma ca persoanele care au suferit în trecut de pietre la rinichi trebuie să fie precaute în privinţa acestor suplimente.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button