Home  /  Boli   /  Cancerul gastric va putea fi eliminat cu ajutorul unui roboţel

Cancerul gastric va putea fi eliminat cu ajutorul unui roboţel

Cancerul gastric sau cancerul de stomac este boală care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil. Acesta este motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra factorilor de risc şi recomandă o viaţă cât mai echilibrată.

Veştile bune vin însa din Singapore, unde o echipă de cercetători a creat un robot miniaturizat ce poate elimina cancerul de stomac în fază incipientă fără a lăsa cicatrici.

Practic, mini-roboţelul va fi introdus în stomacul pacientului prin gură, cu ajutorul unui endoscop. Roboţelul este dotat cu o pensetă, pe care o foloseşte pentru a prinde ţesuturile canceroase, şi cu un cârlig, cu care le va tăia şi cu care va coagula sângele. Cu ajutorul unei camere ataşate endoscopului, chirurgul va putea urmări tot ce se petrece în stomac pe un monitor, controlând braţele roboţelului de la distanţă.

Oamenii de ştiinţă susţin că mişcările pe care le poate efectua un om sunt foarte largi, iar dacă doreşti să efectuezi mişcări foarte fine, îţi va tremura mâna, iar cu ajutorul roboţilor putem efectua mişcări extrem de fine, fără a mai avea problema tremuratului.

Specialiştii afirmă că noua invenţie a fost deja folosită pe câţiva pacienţi din India şi Hong Kong, eliminând cu succes cancerul la stomac. Operaţiile au durat mult mai puţin decât cele efectuate fără roboţel, nu au lăsat cicatrici pe abdomenul pacienţilor, prezentând totodată un risc mai mic de infecţie.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button