Home  /  Boli   /  Cercetătorii au reuşit să creeze primul ovar artificial

Cercetătorii au reuşit să creeze primul ovar artificial

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit sa producă, în condiţii experimentale, primul ovar artificial uman. Descoperirea aduce noi speranţe pentru cercetările care privesc fertilitatea umană, precum şi pentru pacientele bolnave de cancer care urmează tratamente de fertilizare. Echipa declară că a folosit, în prima instanţă, un ovar creat în laborator care a putut duce la capăt maturarea ovulelor.

Oamenii de ştiinţă  au afirmat că ovarul în cauză este un adevărat laborator viu pentru investigarea întrebărilor fundamentale referitoare la modul de funcţionare al ovarelor, precum şi un material de lucru ideal pentru experimentarea unor probleme serioase de genul expunerii la toxine sau alte substanţe chimice care afectează sănătatea şi maturarea ovulelor.

Creearea ovarului artificial nu afost deloc o sarcină uşoară. Practic, cercetătorii au construit o încrengătură de celule theca, una dintre cele doua tipuri de celule de bază din ovar, donate iniţial de către câteva paciente cu vârsta cuprinsă între 26-46 ani. După ce aceste celule s-au dezvoltat suficient în condiţiile speciale din laborator, cercetătorii au adăugat celule granuloase împreună cu celulele-ou. După câteva zile, celulele theca le-au acoperit pe cele granuloase şi pe ovocite, totul transformându-se într-un ansamblu care poate fi denumit primul ovar artificial din istorie.

Deşi în trecut aceste descoperiri păreau de domeniul stiintifico-fantastic, iată că astăzi ştiinţa ne dovedeşte că nimic nu pare imposibil şi că, în viitor, vom asista la descoperiri din ce în ce mai revoluţionare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button