Home  /  Boli   /  Află care este principiul de bază al examinării cu ajutorul computerului tomograf

Află care este principiul de bază al examinării cu ajutorul computerului tomograf

Examinarea cu ajutorul computerului tomograf a revoluţionat medicina ultimelor decenii.  Tehnologia avansată permite vizualizarea cu acurateţe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Informaţiile obţine prin computer tomografie sunt utilizate de medicul curant pentru a stabili tratamentul ideal pentru afecţiunea de care suferiţi, în funcţie de modificările descoperite.

Principiul de bază este reprezentat de absorbţia razelor X care este diferită în funcţie de densitatea ţesuturilor pe care le traversează. Diferite părţi ale corpului apar în diferite nuanţe de gri în funcţie de acest grad de absorbţie.  În examinarea radiografică, o cantitate mică de radiaţie este îndreptată spre corpul pacientului, pe care îl strabate şi care este detectată în spatele corpului de o placă specială, fotografică sau electronică, lăsând o “umbră”, numită radiografie.

În examinarea cu ajutorul computerului tomograf, mai multe raze X şi dispozitivul de detectare a acestora se rotesc în jurul pacientului, măsurând radiaţia absorbită de corp din mai multe unghiuri, în timp ce corpul avansează lent şi constant înspre interiorul aparatului. Computerul reconstruieşte apoi din acest volum important de date secţiuni transversale fine ale corpului, care sunt apoi afişate pe un ecran. Achiziţia volumului de date permite prelucrarea imaginilor după ce pacientul a ieşit din aparat, pentru a obţine secţiuni în orice plan al spaţiului dorit, precum şi eliminarea din imagine a unor segmente care împiedică vizualizarea. De asemenea este posibil să obţinem imagini tridimensionale ale diferitelor organe, care permit o bună planificare preoperatorie a intervenţiilor chirurgicale.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button