Home  /  Boli   /  Balneoterapia poate vindeca afecţiunile reumatice

Balneoterapia poate vindeca afecţiunile reumatice

Denumirea generică de reumatism este atribuită diferitelor dureri sau probleme ale încheieturilor, oaselor sau mușchilor. Reumatismul nu este o boală în sine ci este termenul uzual folosit pentru mai mult de 200 de afecțiuni musculo-scheletale. De aceste diverse afecțiuni suferă în jur de 50% din populație la nivel global. Dacă vorbim despre România procentul urcă la 60% din populație. În termeni de specialitate reumatismul este întotdeauna însoțit de o completare care denumesște mai specific boala: reumatism inflamator, reumatism articluar acut, poliartrita reumatoidă, reumatism abarticular, reumatism degenerativ, etc.

În funcţie de boala reumatică prezentă, specialiştii pot recomanda tratamente pe bază de medicaţie, exerciţii fizice realizate în mod constant, diete echilibrate şi odihnă, dar şi terapii alternative.

Balneoterapia este o terapie complementară ce poate contribui la ameliorarea, chiar şi temporară, a durerii şi menţinerea mobilităţii.

Proprietăţile terapeutice ale apelor minerale

Apele minerale sunt utile în cure interne sau externe, de care beneficiază bolnavii care prezintă afecţiuni reumatice. Pielea, fiind puternic vascularizată şi cu o reţea abundentă de terminaţii nervoase, receptează impactele termice şi mecanice ale băilor hidroterapeutice, prelungind în organism acţiunea lor binefăcătoare.

Balneoterapia se referă la un complex de terapii pe bază de ape minerale, termale şi nămoluri terapeutice. În general, acest gen de terapie se realizează în staţiuni balneare, renumite pentru proprietăţile izvoarelor termalecare şi-au câştigat faima în timp. În cadrul balneoterapiei, se utilizează diferite tipuri de ape cărora li se adaugă sau nu, soluţii medicamentoase.

Băile termale utilizează apele de izvor termale la temperatura de ieşire la suprafaţă, răcite sau încălzite, izvoarele fiind indicate pentru diferite afecţiuni după compoziţia apei (bogate în calciu, sulf, fier, cupru, sulfaţi, bicarbonaţi, bioxid de carbon).

Este indicat ca in balneoterapia reumatică apa sărată să fie mineralizată. Pentru afecţiunile reumatice, se recomandă ca, în apa termală să fie amestecate şi substanţe medicamentoase, cum ar fi soluţiile de triclocarbon, clorhexidină, permanganat de potasiu. Din amestecarea apei termale cu noroi rezultă băile de nămol, acestea fiind indicate des în tratamentul reumatismului.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button