Home  /  Boli   /  Cercetătorii au creat sângele artificial

Cercetătorii au creat sângele artificial

România se află pe penultimul loc în Europa, după Albania, în privinţa donării de sânge. Practic ţara noastră are doar o medie de 1,7% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.

Astfel de situaţii sunt întâlnite mai peste tot în lume, iar specialiştii au luat deja măsuri în acest sens. Cercetătorii, mai exact cei americani, au anunţat că au reuşit să creeze în laborator celule sintetice care imită principalele caracteristici ale globulelor roşii.

Particulele sunt foarte asemănătoare globulelor roşii nu numai prin forma şi dimensiunea lor, dar şi prin funcţionalitate. Oamenii de ştiinţă americani sunt optimişti în ceea ce priveşte acest substitut sintetic al preţiosului sânge uman. Funcţia principală a globulelor roşii este tocmai aceea de a transporta oxigen în întregul organism, iar noile celule create în laborator s-au demonstrat capabile, chiar şi după o săptămână, să-şi menţină 90% din capacitatea de a face acest lucru.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button