Home  /  Boli   /  A fost inventat un nou medicament împotriva bolilor cardiovasculare

A fost inventat un nou medicament împotriva bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care implică inima sau vasele sangvine. Bolile cardiovasculare rămân cea mai mare cauză a deceselor la nivel mondial, deși de-a lungul ultimelor două decenii rata mortalității cardiovasculare a scăzut în multe țări cu venit ridicat. În același timp, decesele și bolile cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă în țările mici și cu venituri medii.

O veste bună vine din partea cercetătorilor care au descoperit un nou medicament ce utilizează o formă de licopen, un antioxidant conţinut în mod normal de roşii, pentru a împiedica obstrucţionarea arterelor şi a le elibera de “colesterolul rău”.

Licopenului i se datorează nu numai culoarea roşie a acestor legume, dar şi capacitatea lor de a preveni infarcturile şi alte patologii cardiace. Totuşi, nu tot licopenul prezent într-o roşie este şi utilizabil de organismul uman, care nu poate asimila decât o mică parte.

Practic, licopenul se prezintă sub forma a doi izomeri, adică două forme diferite ale aceleiaşi molecule: forma “trans”, în care roşiile sunt bogate, dificil de asimilat de către organism, şi forma “cis”, mult mai bio-disponibilă.

În ultimul lor studiu cercetătorii britanici au folosit un soi italienesc de roşii numit “pomodoro tangerino”, iar noul medicament este o pilulă botezată “Ateronon”, fiind prezentată la Londra în cadrul unui congres de cardiologie.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button