Home  /  Boli   /  Femeile cu mai mulţi copii îmbătrânesc mai lent
a

Femeile cu mai mulţi copii îmbătrânesc mai lent

O nouă cercetare sugerează că o femeie cu cât are mai mulţi copii cu atât mai încet ar putea înainta în vârstă. Practic, analizând cromozomii femeilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că doamnele care au mai mulţi copii au şi telomerii mai lungi, aspect care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Telomerii, sunt bucăţele de ADN situate la capătul fiecărui cromozom. La fel ca acele vârfuri care se găsesc la capetele şireturilor de la pantofi, telomerii protejează cromozomii, dar şi informaţia lor genetică extrem de importantă, de deteriorările care pot apărea.

Pentru ca celulele să se poată multiplica, este esenţial să aibă telomerii suficient de lungi. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, telomerii se scurtează, lucru care duce în cele din urmă la moartea celulelor.

Această nouă cercetare a inclus 75 de femei din două comunităţi rurale din Guatemala. Lungimea telomerilor acestor femei a fost măsurată cu ajutorul unor probe ADN luate din obraz (din interiorul gurii) şi salivă, de două ori, la 13 ani distanţă. Practic, în urma cercetării s-a constatat că femeile care aduc pe lume mai mulţi copii au un ritm mai lent de scurtare a tolomerilor, având astfel o longevitate crescută.

Totuşi acest efect poate fi atribuit şi creşterii dramatice a estrogenului, un hormon produs de organism în timpul sarcinii. Estrogenul funcţionează ca un antioxidant puternic care protejează celulele împotriva scurtării telomerilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button