Home  /  Boli   /  Află aspecte interesante legate de somn

Află aspecte interesante legate de somn

Avem tendinţa de a crede că întregul nostru organism are nevoie de somn pentru a supravieţui. În realitate însă, corpului nu îi este necesar, ci doar creierului. Sistemul nostru nervos işi reface puterile în timpul somnului, dar nimeni nu ştie de ce.

Iată câteva descoperiri interesante despre somn:

Contrar aşteptărilor viaţa modernă nu îţi fură somnul

Tehnologia secolului trecut era acuzată pentru că ţinea oamenii treji mult peste ora la care trebuiau să doarmă. Însă un studiu din 2015 afirmă faptul că oamenii moderni nu dorm mai puţin decât strămoşii lor, de fapt, dorm chiar mai mult.

Cercetătorii au urmărit obiceiurile legate de somn ale oamenilor care trăiesc în societăţile contemporane din Africa şi din America de Sud. Au descoperit că oamenii ce locuiesc acolo dorm mai puţin de 6 ore jumătate pe noapte – iar un american obişnuit doarme între 7 şi 8 ore.

Somnul întrerupt iţi face mai mult rău decât atunci când stai treaz

Cercetătorii afirmă ca te poţi simţi mult mai rău dacă somnul tău este întrerupt, în comparaţie cu a merge mai târziu la culcare. Cercetătorii au descoperit că oamenii care experimentează somnul întrerupt sunt mai puţin energici decât cei care au adormit mai tarziu, dar care au avut un somn continuu.

De multe ori dormim cu jumătate de creier treaz

Se ştie că animalele marine, precum delfinii, dorm doar cu jumătate de creier. Un studiu recent a găsit dovezile unui fenomen similar la oameni. Aceştia au participat la un studiu legat de somn. În prima noapte în care au dormit în laborator, au arătat mai multă activitate în emisfera stângă a creierului în timpul somnului decât în emisfera dreaptă.

A avea o emisferă trează în timpul somnului poate fi o strategie de supravieţuire a oamenilor când sunt într-un spaţiu nou, emisfera stângă poate servi drept „paznicul’’ care te trezeşte când eşti în pericol.

Unii oameni dorm mult peste medie

Un studiu din 2013 a arătat faptul că, de peste două decenii, procentajul celor care dorm mai mult de 9 ore pe zi a crescut de la 28% , în 1985, la 37%, în 2007.

Este important să reţinem că felul în care oamenii definesc „somnul” poate fi ambiguu şi este posibil ca în timpul studiului, particinaţii să fi raportat cât timp au stat în pat, şi nu cât timp au dormit de fapt.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button