Home  /  Boli   /  S-a inventat bisturiul care detectează cancerul

S-a inventat bisturiul care detectează cancerul

Cercetătorii de la la Universitatea Justus-Liebig din Germania au inventat un bisturiu revoluţionar , cu ajutorul căruia poate fi detectată direct prezenţa celulelor tumorale, chiar în cursul operaţiei, astfel încât chirurgul poate curăţa cu mai mare precizie ţesuturile. Instrumentul este alcătuit dintr-un bisturiu electric, legat de un spectrometru de masă.

Chirurgia reprezintă o parte importantă a tratamentului tumorilor maligne, dar chirugilor le este foarte greu să ştie dacă au îndepărtat într-adevăr toate celulele canceroase din corp. De obicei, ei iau măsuri de siguranţă tăind câţiva centimetri în plus de ţesut, în jurul tumorii.

„Fumul chirurgical”, degajat atunci când medicii taie sau cauterizează ţesuturi cu instrumente încinse, este analizat cu ajutorul spectrometrului, care identifică diferite molecule pe baza densităţii şi a sarcinii lor electrice. Astfel, analiza spectrometrică arată dacă porţiunea atinsă de bisturiu conţine sau nu celule maligne. Rezultatul analizei poate fi vizualizat permanent sub forma unei „hărţi” a corpului, în aşa fel încât chirurgul să poată urmări progresele operaţiei de îndepărtare a tumorii.

Practic, acest bisturiu hi-tech le va fi de mare ajutor chirurgilor, care vor reuşi să depisteze prezenţa celulelor canceroase mult mai uşor. În acest fel operaţiile vor deveni mult mai eficiente, iar pacienţii vor avea şanse considerabile să scape de tumori.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button