Home  /  Boli   /  Cancerul pancreatic şi semnele acestuia

Cancerul pancreatic şi semnele acestuia

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Din pricina localizării ascunse în cavitatea abdominală, acesta este mai dificil de monitorizat, iar pacienţii ajung de cele mai multe ori la doctor în stadii terminale.

Iată câteva semnale timpurii ale cancerului pancreatic

Lipsa poftei de mâncare

Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienţii implicaţi într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului şi tendinţa de a se simţi sătui după ce au mâncat foarte puţin.

Modificări ale gustului

Acelaşi studiu a dezvăluit, că o parte dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au declarat că şi-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin şi ţigări. În plus, mirosul de cafea şi alcool le provoca greţuri.

Arsuri abdominale

Foarte mulţi pacienţi au semnalat o arsura ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în faţă.

Diabetul apărut brusc, fără semne

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezenţa unei tumori în organism care a rămas nedetectată. 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au fost diagnosticaţi cu diabet cu unu – doi ani înainte de a-şi descoperi boala malignă. Bineînţeles că nu toţi diabeticii sunt diagnosticaţi cu cancer la pancreas, însă rămâne un indicator viabil.

Colorarea în galben a ochilor şi a pielii

Chiar şi cea mai mică tumoare pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor şi tălpilor.

Un efect secundar mai puţin cunoscut al icterului este apariţia mâncărimilor în palme şi tălpi. Aceasta este o reacţie a pielii la bilirubină, substanţă galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

Vezicula biliară marită

Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezica şi prin urmare creşterea în volum a acesteia.

Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urât mirositoare

Dacă o tumoare pancreatică impiedică patrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.
Pierdere inexplicabilă în greutate

Contrar credinţei populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activităţii enzimelor pancreatice.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button