Home  /  Boli   /  Problema picioarelor strâmbe la copii

Problema picioarelor strâmbe la copii

Picioarele copilului sunt un motiv de îngrijorare pentru părinţii, fiind până la urmă un lucru normal, având în vedere cât de mult accent se pune în ziua de astăzi pe aspectul fizic. Multor părinţi li se pare că picioruşele copilului nu sunt suficient de drepte iar mersul nu pare destul de corect şi frumos. Totuşi, vom vedea în cele ce urmează că majoritatea părinţilor işi fac griji degeaba. Aproape toţi copiii au picioruşele puţin strâmbe la un moment dat, apoi se îndreaptă complet.

Genu varum sau picioarele crăcănate

În cazul micuţilor care au picioare crăcănate, practic piciorul este curbat spre exterior de la genunchi în jos. Afecţiunea, este de cele mai multe ori moştenită dar poate fi şi consecinţa anumitor boli. Este frecvent observată la sugari şi, de cele mai multe ori, se corectează pe măsură ce un copil creşte. Dacă se manifestă la un singur picior, mai ales după vârsta de doi ani, piciorul strâmb poate fi un semn de rahitism sau al bolii lui Blount.

Rahitismul este o afecţiune a oaselor, cauzată de lipsa vitaminei D sau de calciu în dietă, iar ca urmare a acesteia, are loc arcuirea picioarelor, însoţită de dureri musculare sau de mărirea splinei sau a ficatului. Totuţi, rahitismul este mai puţin întâlnit în prezent, decât în trecut. De cele mai multe ori, atât rahitismul cât şi picioarele strâmbe se corectează prin adăugarea de vitamina D şi calciu în dietă. Unele tipuri ale rahitismului pot fi cauzate de boli genetice şi pot necesita tratament de specialitate recomandat de catre medicul endocrinolog.

Boala lui Blount este o condiţie care afectează osul tibiei în partea inferioară a piciorului. Arcuirea picioarelor ca rezultat al bolii lui Blount este observată după vârsta de doi ani când aceasta apare şi se înrăutăţeşte brusc. Cauzele acestei boli sunt necunoscute şi aceasta determină o creştere anormală în partea superioară a osului tibiei, la articulaţia genunchiului. Pentru corectarea problemei, copilul ar putea avea nevoie de dispozitive ortopedice, osteotomie sau chiar intervenţie chirurgicală, după trei-patru ani.

Genu valgum – sau picioarele în formă de X

Majoritatea copiilor au o tendinţă moderată de a dezvolta picioare în X, între trei şi şase ani. Totuşi aceasta este o tendinţp naturalp. Tratamentul nu este aproape niciodată necesar pentru ca picioarele să se îndrepte. Dacă afecţiunea este severă sau genunchii se ciocnesc în timpul mersului, poate fi necesar tratament recomandat de către medicul ortoped.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button