Home  /  Boli   /  Fertilitatea femeilor în funcţie de vârstă

Fertilitatea femeilor în funcţie de vârstă

Sunt foarte mulţi factori care determină fertilitatea unei femei însă vârsta acesteia este unul dintre cei mai importanţi factori. Odată ce înaintează în vârstă, şansele unei femei de a rămâne însărcinată sau de a avea un copil sănătos se micşorează. O femeie se naşte cu toate ovulele pe care le va avea de-a lungul vieţii. Cu timpul, pe măsură ce înaintează în vârstă, la fel se întâmplă şi cu ovulele sale, scăzând atât în cantitate, cât si mai ales în calitate.

Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, devine din ce în ce mai greu pentru ea să nască, iar riscul de a nu mai putea rămâne însărcinată creşte de asemenea. Odată cu înaintarea în vârstă, apare şi posibilitatea diverselor complicaţii atât în timpul sarcinii, cât şi la naştere.

Iată câteva date generale despre femei, vârsta şi fertilitate:

De la 32 de ani, şansele unei femei de a rămâne însărcinată scad treptat, dar în mod semnificativ.

De la vârsta de 35 de ani aceste şanse se diminuează pe zi ce trece.

Până la vârsta de 40 de ani nivelul de fertilitate al unei femei scade la jumătate.

La 30 de ani şansele de a rămâne însărcinată într-un ciclu menstrual sunt de 20%, la 40 de ani acestea scad la 5%.

Astfel riscurile unei sarcini precum şi posibilitatea apariţiei complicaţiilor la naştere, inclusiv necesitatea operaţiei de cezariană, cresc odată cu vârsta. Printre aceste posibile complicaţii se numără şi diabetul gestaţional, ruperea placentei sau placenta praevia, o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau parţial din deschiderea colului uterin.

Este mult mai probabil ca femeile trecute de prima tinereţe să dea naştere unor copii care prezintă defecte sau anormalităţi genetice.

La femeile de peste 35 de ani se dublează riscul de a naşte un copil decedat.

La 40 de ani acest risc se multiplică de cinci ori în comparaţie cu o femeie mai tânără cu 5 ani.

După 40 de ani riscul unui avort spontan este mai mare decât posibilitatea de a naşte un copil sănătos.

În ciuda tuturor acestor date alarmante, miracolul naşterii este posibil chiar şi la vârste înaintate. O dovadă în acest sens este Adriana iliescu, care este cea mai bătrână mamă din România, care a născut la varsta de 67 de ani o fetiţă perfect sănătoasă, uimind o ţară întreagă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button