Home  /  Boli   /  Placa de colesterol de pe artere ar putea fi eliminată cu ajutorul unei pastile

Placa de colesterol de pe artere ar putea fi eliminată cu ajutorul unei pastile

Cercetătorii lucrează la un tratament experimental, care urmăreşte să dizolve depunerile de grăsimi din vasele de sânge, reducând astfel riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Pastila acţionează eliberând săruri biliare, substanţe naturale cu acţiune detergentă, produse de ficat şi care, în mod obişnuit, sunt eliberate în intestin, pentru a ajuta la dizolvarea grăsimilor din alimentele ingerate. În cadrul tratamentului, aceste săruri biliare ar urma să dizolve depozitele de substanţe grase – numite plăci de aterom – acumulate pe pereţii interiori ai vaselor sanguine. Odată curăţaţi pereţii vasculari, ţesutul lor se vindecă şi se cicatrizează, devenind mai stabil şi mai puţin susceptibil de a împiedica curgerea normală a sângelui.

Aceste plăci de aterom sunt foarte periculoase, deoarece duc la îngustarea vaselor sanguine, blocând alimentarea cu sânge a ţesuturilor şi producând inflamarea pereţilor vaselor ce asigură irigarea inimii.  Ruperea acestor plăci pot duce la eliberarea unui cheag care poate provoca moartea.

Tratementul diferă de cel cu statine, medicamentele utilizate în mod obişnuit pentru scăderea nivelului de colesterol. Statinele acţionează reducând depunerea de noi cantităţi de colesterol în vase, dar nu curăţă placa de aterom deja formată, deşi cele mai avansate statine pot determina o uşoară scădere în dimensiuni a acesteia.

Sărurile biliare sunt secretate de ficat şi sunt eliberate în intestin, unde intervin în procesul digestiei grăsimilor; totuşi, în mod normal, ele nu se găsesc în sânge.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button