Home  /  Boli   /  Substanţele care ne dictează stările emoţionale

Substanţele care ne dictează stările emoţionale

Iubirea, tristeţea, impulsivitatea, agresivitatea, dorinţa de aventură sunt favorizate de substanţele pe care propriul tău organism le sintetizează. Deci, de ele depind stările tale, într-o proporţie mult mai mare decât factorii pe care tu i-ai bănui că ar fi responsabili.

Este vorba despre neurotransmiţători, substanţe care transmit informaţii între neuroni şi care au impact serios asupra emoţiilor noastre. Iată care sunt adevăraţii vinovaţi pentru emoţiile tale negative, dar şi pentru stările de euforie şi ce poţi face pentru a trăi frumos, în echilibru.

Iubirea şi tandreţea maternă, determinate de oxitocină

Oxitocina este un neurotransmiţător care determină contracţile din timpul naşterii, contribuie la apariţia dragostei materne şi ajută femeile să alăpteze, stimulând lactaţia. De asemenea în timpul naşterii, creierul mamei sintetizează cantităţi mari de oxitocină care o ajută să uite durerile travaiului şi pe cele ale naşterii. Cercetătorii spun că acest lucru este esenţial pentru a perpetua specia deoarece, dacă nu ar uita trauma naşterii, femeile ar avea un singur copil.

Ultimele studii arată că acest neurotransmiţător este responsabil şi pentru agresiunea defensivă. Mai exact, un studiu realizat de către cercetători a relevat faptul că persoanele cu o cantitatea mare de oxitocină în organism au un comportament protectiv pentru propriul grup şi agresiv faţă de oponenţi.

Chiar şi în privinţa fiorilor dragostei şi a duratei relaţiei, oxitocina are un cuvânt de zis. S-a ajuns la această concluzie după ce oamenii de ştiinţă au monitorizat nivelul de oxitocină al persoanelor implicate într-o relaţie şi pe cel al unor persoane singure. Rezultatele au indicat că, cu cât persoanele respective erau în cuplu de mai puţin timp, cu atât nivelul de oxitocină era mai mare.

Cu alte cuvinte, nivelul de oxitocină este crescut când ne îndrăgostim şi când trăim la intensitate maximă iubirea. Acelaşi studiu a relevat faptul că în cazul cuplurilor care au rămas împreună, nivelul de oxitocină a fost constant ridicat pentru mai mult de 6 luni. Prin urmare, dacă sintetizăm cantităţi mari de oxitocină timp de şase luni, nu pentru o perioadă mai scurtă de timp, atunci relaţia de cuplu are şanse mari să dureze.

Adrenalina ne ascute instinctele

Ştii probabil expresia „dependent de adrenalină”, asociaţia celor care adoră senzaţiile tari. Ei bine, adrenalina este cea care intensifică bătăile inimii, adică iţi creşte ritmul cardiac atunci când eşti prins într-o activitatea stimulantă. Tot adrenalina, secretată în exces, te face agitat, iţi dă tulburări de somn şi stări de anxietate.

În situaţia în care simţim că suntem în pericol, nivelul de adrenalină creşte. Acest lucru ne face să acţionăm instinctiv, ne determină să ne folosim la maximum reflexele, ne creşte rezistenţa la efort şi rezistenţa la durere. Toate aceste modificări produse de adrenalină ne cresc şansele de supravieţuire atunci când suntem în pericol.

Stările de bine

Ne plac anumiţi oameni şi anumite locuri, dar sunt şi momente în care acest lucru nu este suficient. Ce se întâmplă de fapt? De ce ne simţim altfel mergând în aceleaşi locuri şi făcând aceleşi lucruri care în alte momente ne făceau fericiţi? Specialiştii au găsit răspunsul. Este vorba despre sinteza de dopanină şi de serotonină, neurotransmiţători care ne influenţează starea de spirit. Dopamina este implicată în controlul emoţiilor dar, având o acţiune complexă în oraganism este implicată şi în controlul mişcării.

Datorită serotoninei simţim plăcerea, precum şi stările de satisfacţie şi de mulţumire. Pe de altă parte, serotonina are un rol important în reglarea dispoziţiei şi este implicată şi în controlul agresivităţii. De exemplu, dacă nu mâncăm şi scade cantiatatea de aminoacizi din care se poate sintetiza serotonina în corp, un efect este că ne creşte nervozitatea, iar acesta este doar un exemplu.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button