Home  /  Boli   /  Protejaţi-vă auzul printr-o igienă corectă a urechilor

Protejaţi-vă auzul printr-o igienă corectă a urechilor

Afecţiunile ORL sunt foarte des întâlnite, chiar şi în zilele noastre, deoarece nu se respectă măsurile minime de igienă. Infecţiile la nivelul urechilor sunt printre cele mai răspândite, poate şi datorită faptului că multă lume se bazează doar pe beţişoarele de ureche care, spun specialiştii, mai mult agravează situaţia decât să o îmbunătăţească.

În cele ce urmează vă vom oferi câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte curăţarea corectă a urechilor:

Evitaţi beţişoarele de urechi

Canalul auditiv, de cele mai multe ori, poate deveni vulnerabil în faţa beţişoarelor de urechi folosite pentru a curăţa cerumenul, secreţie gălbuie şi grasă, indispensabilă pentru sănătatea urechii. Chiar dacă aceasta este inestetică şi de multe ori îţi dă o senzaţie neplăcută în ureche, fără ea, particulele de praf s-ar depune direct pe timpan. Întrucât igiena precară face ca cerumenul să se întărească, formând dopul de ceară care slăbeşte auzul, este recomandat să-ţi cureţi urechile zilnic.

Curăţaţi cu apă şi săpun

După cum explicam şi mai sus, deşi sunt concepute pentru a curăţa mizeria din ureche, beţişoarele din comerţ pot să facă mai mult rău decât bine. Aceasta deoarece ele sunt făcute pentru a curăţa pavilionul urechii şi pliurile sale, nu canalul auditiv. Pe lângă faptul că-ţi poţi răni timpanul, când apeşi cu putere pentru a scoate ceara, există riscul ca aceasta să fie împinsă înăuntru, împreună cu murdăria şi praful acumulat. Un alt risc este ca bumbacul din vârful beţişoarelor să rămână în ureche. De aceea, specialiştii recomandă spălarea pavilionului urechii şi a canalului auditiv cu apă şi săpun. Apoi ştergi zona respectivă cu un prosop de bumbac.

Alternative pentru beţişoare

Deoarece canalul auditiv este îngust, poţi înlocui beţişoarele cu sprayuri speciale, care conţin apă purificată şi clorură de sodiu. Se găsesc în farmacii. Te poţi sfătui cu medicul specialist ce ţi se potriveşte mai bine. În cazul în care secreţia de cerumen depăşeşte limitele normale, nu există niciun produs care să o reducă peste noapte, tocmai de aceea este important ca urechile să fie mereu curate. Ca soluţie pe termen lung, poţi utiliza un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă şi elimină ceara.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button