Home  /  Boli   /  Gonartroza poate fi tratată şi cu ajutorul kinetoterapiei

Gonartroza poate fi tratată şi cu ajutorul kinetoterapiei

Gonartroza este o afecţiune cronică degenerativă a articulaţiei, având ca rezultat deteriorarea invalidantă a articulaţiei. Se produce practic o uzură progresivă a cartilajului articular, care işi pierde supleţea, apărând durerea şi limitarea mobilităţii genunchiului.

Recuperarea medicală în cazul pacienţilor cu gonartroză este extrem de importantă deoarece dacă nu se obţine acest lucru la timp, se poate ajunge la forme de gonartroză invalidante care impiedică persoana în cauză să muncească şi să mai ducă o viaţă normală.

În prima fază se face o scanare termografică şi la nevoie una ultrasonografică pentru a vedea despre ce afecţiune este vorba şi stadiul acesteia. Apoi, pe baza informaţiilor oferite de către termograf, se stabilesc metodele şi numărul de şedinţe de recuperare medicală necesare. Pentru ca recuperarea medicală în cazul gonartrozei să fie cât mai eficientă trebuie urmate mai multe proceduri după cum urmează:

Masajul reflex şi masajul medical de specialitate

Prin această metodă de masaj medical şi reflexoterapie, combinate, se urmăreşte să se obţină o relaxare a musculaturii din zona afectată, o îmbunătăţire a circulaţiei sangvine, o eliminare a toxinelor şi se crează anumiţi biocurenţi benefici în zonă. După ce s-a obţinut relaxarea musculaturii din zona afectată precum şi celelalte efecte benefice, se poate trece la secţiunea a doua a şedinţei de recuperare medicală şi anume kinetoterapia.

Kinetoterapia

Recuperarea pacienţilor care suferă de gonartroză are ca prim obiectiv reeducarea muşchiului cvadriceps. În cazul gonartrozei se produce o atrofie a cvadricepsului şi astfel se ajunge la scăderea şi apoi la limitarea mobilităţii. Imediat după ce scad durerea şi inflamaţia, se trece la reeducarea muschiului cvadriceps. Se recomandă o reeducare blândă şi progresivă. Prin această prelucrare se poate ajunge la dispariţia durerilor din timpul mersului şi de la urcatul scărilor. În funcţie de situaţia dată atenţia se îndreaptă şi spre alte grupe musculare.

Mezoterapia

Termenul de mezoterapie vine de la grecescul „mesos”, care înseamnă „mediu” sau „de mijloc” şi „therapeia”, care înseamnă terapie sau tratament medical. Mezoterapia este o metodă de tratament ce constă în injectări multiple ale unor substanţe medicamentoase, alopate şi homeopate, extracte de plante şi cocktail-uri de vitamine, la nivelul structurilor care trebuie tratate, al pielii şi ţesutului gras subcutanat, corespunzător acestor structuri.

Pentru obţinerea unor rezultate bune şi foarte bune, toate metodele prezentate mai sus sunt necesare. În cele mai multe cazuri în ceea ce priveşte gonartroza, folosirea doar a kinetoterapiei spre vindecare nu este suficientă. Însă combinarea acesteia şi cu alte proceduri medicale poate avea un efect benefic mult mai puternic, iar bolnavul işi poate recupera astfel mobilitatea articulaţiilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button