Home  /  Boli   /  Cum putem proteja vasele de sânge şi oasele

Cum putem proteja vasele de sânge şi oasele

Pentru a ne proteja vasele de sânge trebuie să avem o educaţie în alimentaţie şi să facem tot posibilul să dăm organismului nostru toate vitaminele necesare pentru o funcţionare cât mai corectă. În cazul în care su se pune accentul pe aceste aspecte importante ale sănătăţii, problemele nu vor întârzia să apară.

Vitamina K are funcţii extrem de importante în organismul uman. Cea mai cunoscută este aceea de stimulare a coagulării sângelui, proces de însemnătate vitală pentru  vindecarea rănilor.

Vitamina K2 (care face parte dintr-un grup de substanţe numite menaquinone) ajută la formarea oaselor, stimulând încorporarea calciului în ţesutul osos. Osteocalcina, o proteină deosebit de importantă pentru formarea oaselor, are nevoie de prezenţa vitaminei K2 naturală pentru a funcţiona normal. În cazul unei carenţe pe termen lung a vitaminei K2, ţesutul osos devine mai puţin rezistent.

Vitamina K2 reduce acumularea de calciu pe pereţii interni ai vaselor de sânge in paralel cu stimularea fixării calciului în oase. Acumularea excesive de calciu în vase este nocivă, deoarece măreşte rigiditatea şi fragilitatea vaseler sanguine, afectând negativ fluxul sanguin către  şi dinspre inimă.

Iată ce categorii de persoane au în mod deosebit de vitamina K2:

Deşi este evident că, în virtutea rolurilor ei esenţiale în organism, toată lumea are nevoie de această vitamină, există unele categorii de vârstă care necesită un aport crescut:

Copiii, deoarece scheletul se dezvoltă mai intens pe parcursul copilăriei şi al adolescenţei.

Femeile şi bărbaţii de vârstă mijlocie, după 40 de ani, deoarece încep sa pierda masă osoasă, iar acest proces este mai accentuat în cazul deficienţei unor factori care stimulează formarea osului, printre care şi vitamina K2.

Persoanele vârstnice, pentru a atenua pierderea de masă osoasă şi a menţine sănătatea cardiovasculară.

Surse de vitamina K2

Vitamina K2 se găseşte în mod natural în multe alimente de origine animală, precum carne roşie şi carne de pui, brânzeturi şi ouă. (Cealaltă formă, vitamina K1, se găseşte în special în legumele cu frunze verzi.)

O formă pură şi foarte activă de vitamina K2 este menaquinona-7 (MK-7), care poate fi administrată la nevoie în doze exacte, prescrise de medic.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button