Home  /  Boli   /  Cum se transmite răceala şi gripa
a

Cum se transmite răceala şi gripa

Acum că suntem în plin anotimp rece vedem din ce în ce mai des oameni gripaţi sau răciţi. Dacă luăm în calcul cum funcţionează un virus, suntem cei mai contagioşi atunci când simptomele noastre se prezintă cel mai sever. Aceşţi viruşi care produc raceală comună au o perioadă de incubare, odată ce a patruns în corpul tău.

Virusul întră într-un grup de celule sănătoase şi le atacă capacitatea de supravieţuire din interior. În perioada de incubare, când virusul se înmulţeşte în celulele infectate, tu nu prezinţi simptome precum dureri de gât, un nas care curge sau dureri muscualre. În plus, nu există un virus care să se extindă atât de repede în corp încât toată saliva şi mucusul pe care le produci să îl conţină în întregime.

Atunci când un om sănătos întră în contact cu fluidele biologice ale unei persoane bolnave, fie ca e vorba de cele la nivel aerian precum strănut sau urmele lăsate de o persoană pe anumite obiecte, pe care le-a atins. Dacă nu prezinţi încă simptomele unei gripe, există o probabilitate mai mică să transmiţi virusul catre o altă persoană.

Odată ce acele celule care au fost îmbolnăvite de virus încep să moară, lucrurile se înrăutăţesc. Atunci este momentul când conştientizezi simptomele unei gripe sau răceli şi din acel moment le poţi transmite cu uşurinţă către alte persoane dacă nu esti grijuliu. O parte din simptome sunt cauzate de virusul însuşi (dureri în gât şi secreţii nazale), iar altele sunt cauzate de sistemul tău imunitar (febra şi oboseală). În acel moment  sistemul tău imunitar observă că ceva este în neregulă şi începe să lupte împotriva acestuia. Acest lucru poate dura câteva zile până sistemul tău imunitar iese câştigător. În general, în cazul gripei, timpul de la expunerea la virus şi debutul simptomelor de boală are o durată de la o zi la patru zile.

Medicii specialişti consideră că un adult care este răcit sau are gripă poate să transmită virusul la o zi după ce prezintă simptomele de boală. În cazul gripei, perioada contagioasă durează între cinci şi şapte zile de când te-ai îmbolnăvit. În general persoanele racite sunt cele mai contagioase la trei zile după ce au întâlnit virusul pentru prima dată.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button