Home  /  Boli   /  Boala Hashimoto – cauze şi simptome

Boala Hashimoto – cauze şi simptome

Boala Hashimoto, cunoscută şi sub numele de tiroidita autoimună, este una dintre afecţiunile care provoacă dezechilibre hormonale. Hormonii au funcţii delicate şi destul de complicate, iar în cazul în care apare un dezechilibru, acesta se vede în modificările de greutate, stare de spirit şi stare generală de sănătate.  Fiind o boală autoimună corpul declanşează un răspuns imun în urma căruia sunt creaţi anticorpi care deterioreaza celulele tiroidiene. Sunt ţintite două proteine din structura tiroidei: tireoperoxidaza şi tireoglobulina.

Cauze

Această boală scade în timp funcţiile tiroidiene şi apar manifestări precum: piele uscată, lipsă de energie, senzaţie de frig în mod constant, slăbiciune, lipsă de concentrare etc. Boala Hashimoto poate influenţa foarte mult calitatea vieţii şi starea generală de sănătate. Această boală este o problemă comună de sănătate mai ales la femei, după vârsta de 40 de ani. Boala poate să apară şi la bărbaţi, însă mult mai rar.

Simptome

Simtomele bolii Hashimoto pot varia foarte mult, în funcţie de severitatea dezechilibrului hormonal. Deşi acestea sunt de multe ori vagi, trebuie să fiţi atenţi la următoarele semne: creştere în greutate, oboseală cronică, dureri articulare, depresie, creşterea în volum a tiroidei, păr fragil, menstruaţii dureroase sau neregulate, constipaţie, senzaţie de frig tot timpul.

Dacă perezentaţi una sau mai multe dintre aceste simptome este indicat sa consultaţi medicul specialist pentru a elimina orice risc legat de această boală care poate pune nenumărate probleme.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button