Home  /  Boli   /  Alte cauze care pot declanşa cancerul de col uterin

Alte cauze care pot declanşa cancerul de col uterin

Imunosupresia sau virusul care provoacă SIDA

Virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul care provoacă SIDA, daunează sistemului imunitar al organismului şi plasează femeile la risc mai mare de înfecţie cu HPV. Acest lucru poate explica riscul crescut de cancer de col uterin la femeile cu SIDA. De asemenea, oamenii de ştiinţă cred ca sistemul imunitar este important în distrugerea celulelor canceroase, încetinirea ritmului de creștere şi răspândirea lor. Un alt grup de femei cu risc de cancer de col uterin sunt cele care iau medicamente pentru a suprima raspunsul sistemului imunitar care atacă propriile celule sau organe, văzându-le ca fiind străine sau cele care au avut un transplant de organe.
Infecţia cu Chlamydia

Infecţia cu Chlamydia este relativ comună şi poate provoca inflamaţii pelvine, ceea ce duce la infertilitate. Unele studii au observat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale căror analize de sânge indică semne de infecţie cu Chlamydia, actuale sau trecute (comparativ cu femeile cu rezultate normale de testare). În majoritatea cazurilor, infecţia cu Chlamydia nu cauzează niciun simpton. Astfel, o femeie poate să nu ştie că este infectată, cu excepţia cazului în care este testată pentru infecţia cu Chlamydia sau se prezintă la examenul pelvin.
Fumatul

Femeile care fumeaă sunt aproximativ de doua ori mai expuse decât cele non-fumătoare de a face cancer de col uterin. Cercetătorii cred că aceste substanţe deteriorează ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin. Fumatul, de asemenea, face ca sistemul imunitar să fie mai puțin eficace în lupta împotriva infecțiilor cu HPV.

Diete sărace în fructe şi legume

Femeile cu diete sărace în fructe şi legume pot avea un risc crescut de cancer de col uterin. De asemenea, femeile supraponderale sunt mult mai susceptibile de a dezvolta adenocarcinom de col uterin.

Folosirea anticoncepţionalelor

Există cercetări care sugerează că riscul de a dezvolta cancer de col uterin creşte dacă o femeie ia contraceptive orale, iar riscul scade după ce se opreşte tratamentul. Într-un studiu, riscul de cancer de col uterin a fost dublat la femeile care au luat pilule anticoncepţionale mai mult de cinci ani, dar riscul a revenit la normal după zece ani de când au fost întrerupte. Trebuie să discuţi cu medicul tău despre beneficiile şi riscurile în utilizarea contraceptivelor orale, pentru a alege cea mai potrivită metodă contraceptică pentru tine.
Folosirea dispozitivului intrauterin

Un studiu recent a constatat că femeile care au folosit vreodată un dispozitiv intrauterin au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin. Efectul asupra riscului a fost observat chiar și la femeile care au avut un dispozitiv intrauterin pentru mai puțin de un an, iar efectul protector a rămas chiar şi după ce s-a renunţat la dispozitiv. Utilizarea unui dispozitiv intrauterin poate reduce, de asemenea, riscul de cancer endometrial.

Cu toate acestea, există şi unele riscuri. Înainte de a lua orice decizie, discută cu medicul tău ginecolog despre potenţialele riscuri şi beneficiile utilizării dispozitivelor intrauterine.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button