Home  /  Boli   /  Un nou test sangvin este capabil să calculeze ritmul de îmbătrânire a organismului

Un nou test sangvin este capabil să calculeze ritmul de îmbătrânire a organismului

A apărut o nouă analiză a sângelui care ne poate spune cât de repede îmbătrâneşte organismul şi, implicit, riscul de apariţie a demenţei, potrivit unui studiu realizat recent de catre specialisti.

Acest nou test calculează vârsta biologică a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli. Persoanele care sunt mai „bătrâne” din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, afirmă cercetătorii britanici.

Interesant este şi faptul că acest test oferă pacientului un aşa numit „scor al vârstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflaţi în sângele acestuia. Studiul, desfăşurat pe durată a 20 de ani, a vizat obţinerea unei semnături genetice a ARN-ul voluntarilor.

Studiul a constat în testarea a 700 de voluntari în vârstă de 70 de ani şi cu o stare de sănătate bună. Medicii au constatat că vârstele lor biologice au diferit între ele cu o marjă de peste 20 de ani – de la mai puţin de 60 de ani şi până la peste 80 de ani.

Cei care au realizat acest studiului consideră că cercetarea lor ar putea fi extrem de valoroasă şi ar putea să îi ajute pe medicii aflaţi în căutarea unor donatori de organe. Medicii utilizează cel mai adesea vârsta pacientului pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru a deveni donator. În schimb, vârsta biologică oferă medicilor o prognoză mai bună asupra stării de sănătate a organelor care urmează să fie transplantate.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button