Home  /  Boli   /  Complexitatea extraordinară a sistemului digestiv

Complexitatea extraordinară a sistemului digestiv

Deşi nu prea bagăm în seamă toate aceste aspecte, digestia şi absorbţia din alimente este un proces extrem de complex dar şi uimitor de silenţios, atât de silentios încât nici nu observăm procesele elaborate care se petrec zilnic în organismul nostru. Ajunge doar să te gândeşti la mâncare, să o vezi, să o miroşi şi să o guşti, iar tractul digestiv începe să pregătească sucurile gastrice adecvate pentru a se ocupa de masa respectivă.

Corpul nostru produce 10 litri de sucuri gastrice în fiecare zi, astfel este extrem de interesant să aflăm cum de ştie ce anume să produca în funcţie de alimntele pe care le mâncăm.

În cazul în care mănânci mai mult proteine decât carbohidraţi sau dacă iei o masă copioasă în loc de una frugală, cantitatea şi tipul de sucuri gastrice necesare vor fi foarte diferite. Şi cum ştie corpul dacă anumite alimente îţi fac bine sau îţi dăunează? Aceste întrebări primesc un răspuns chiar înainte ca tu să iei prima îmbucătură.

În prima fază, ochii tăi recunosc ce este comestibil şi atrăgător, iar apoi intra nasul în acţiune, care este şi mai puternic. Mirosul implică literalmente inhalarea unor particule minuscule de mâncare. Dacă o mâncare s-a stricat, este posibil să nu arate neapărat urât, dar cu siguranţă va mirosi urât. Iată de ce nici un animal nu mănâncă nimic înainte de a mirosi întâi.

Odată ce mâncarea a ajuns în gură, aceasta este analizată, fapt care declanşează producerea şi eliberarea mai multor tipuri de enzime. La acest proces contribuie mirosirea şi mestecarea mâncării. Unii oamenii fac indigestie din cauza faptului ca înfulecă mâncarea fără a o mesteca.

Mestecarea are un rol foarte important, deoarece nu face doar să semnaleze ceea ce va veni, ci mult mai mult. Glandele salivare eliberează cantităţi mari de salivă, care conţine enzima digestivă numită „ptialină”. Ptialina contribuie la descompunerea particulelor mari ale carbohidraţilor în particule mai mici, astfel dacă mesteci o bucată de pâine ceva mai mult timp, aceasta va începe să fie digerată încă din gură. Aşadar, cu cât mesteci mai mult, cu atât mai bine pregăteşti mâncarea, predigerând-o, şi cu atât mai puţin va avea de lucru sistemul tău digestiv. Astfel, mestecatul descompune mâncarea în bucăţele mai mici, mărind suprafaţa alimentelor şi permiţând sucurilor gastrice să îşi facă treaba mai uşor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button