Home  /  Boli   /  Top 5 MITURI despre colesterol

Top 5 MITURI despre colesterol

Chiar dacă iţi imaginezi că ştii totul despre colesterol, pot exista totuşi câteva lucruri pe care nu le ştiai – află cine este predispus la un nivel al colesterolului mărit, ce fel de mâncare poate cauza asta şi de ce câteodată colesterolul nu este nociv.

1. Americanii au cel mai ridicat nivel al colesterolului din lume

Unul dintre cele mai intâlnite stereotipuri este cel al americanului gras cu arterele acoperite de colesterol care este la doi burgeri distanţă de un atac de cord. Ca naţie, americanii trebuie să mai renunţe la aceste obiceiuri culinare, dar când vine vorba de colesterol cu siguranţă sunt la mijloc de drum.

În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiese că bărbaţii şi femeile americane au nivelul de colesterol, în medie, sub categoria limită de risc. Este destul de respectabil având în vedere că ţările de pe primele locuri, Columbia, Israel, Libia, Norvegia şi Uruguay au un nivel de colesterol la nivelul populaţiei destul de mult peste limita de risc.

2. Ouale sunt rele pentru sănătate

Este adevarat că ouale au mult colesterol, cam două treimi din limita recomandată de 300 de mg pe zi. Dar colesterolul nu mai este chiar atât de nociv pentru sănătate pe cât s-a crezut în trecut. Doar o parte din colesterolul din alimente sfârşeşte ca şi colesterol în sânge, iar, în cazul în care aportul de colesterol alimentar creşte, corpul tău compensează prin producerea de colesterol propriu, bun pentru organism.

Dacă nu vreţi totuşi să exageraţi, consumaţi un ou sau două de căteva ori pe săptămână. Nu este deloc periculos să consumaţi moderat ouă, din contră, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine şi conţin grăsimi nesaturate, care sunt benefice pentru sănătate.

3. Copii nu pot avea colesterolul marit 

Majoritatea oamenilor cred că nivelul ridicat de colesterol este o problemă care ţine strict de vârsta mijlocie. Dar ghici ce? Cercetările au arătat că ateroscleroza, îngustarea vaselor de sânge care duce în final la atacurile de cord, poate începe la o vârstă cât mai fragedă. Academia Americană de Pediatrie a lansat recomandări privind copii supraponderali, care au hipertensiune arterială sau au un istoric familial al bolilor de inimă. Aceştia au recomandat să li se verifice nivelul de colesterol chiar începând de la vârsta de doi ani.

Copii cu un nivel ridicat de colesterol ar trebui să aibe o dietă care limitează grasimile saturate şi să nu depăşească 200 mg de colesterol pe zi. Sunt de asemenea recomandate suplimente de fibre şi mai mult exerciţiu fizic.

4. Mâncarea fără colesterol asigură sănătatea inimii

Colesterolul scris pe etichetele anumitor produse se referă la colesterolul de dietă care este de fapt doar unul dintre componentele alimentelor care îţi poate creşte nivelul total al colesterolului din organism. Se spune că o dietă bogată în grăsimi este ceea ce creşte automat nivelul de colesterol din sânge. Acest lucru este considerat a fi lucrul cel mai puţin important.

Grăsimile saturate găsite în produsele alimentare de origine animală şi produsele lactate, precum şi grăsimile găsite în produsele alimentare ambalate (procesate) par să aibe un impact mult mai mare asupra lipoproteinelor cu densitate joasă, aşa numitul colesterol rău care cauzează ateroscleroza.

5. Colesterolul este întotdeauna un lucru rău

Majoritatea oamenilor, când se gândesc la colesterol, se gândesc la ceva rău. Ca majoritatea lucrurilor din viaţă, această realitatea este mult mai complexă. Nivelul ridicat de colesterol poate fi periculos, dar colesterolul în sine este esenţial pentru diferitele procese corporale, oferind structura pentru membranele celulare, precum şi izolarea celulelor nervoase din creier.

Rolul colesterolului in bolile de inima este adesea inţeles greşit. Lipoproteinele sunt cele care poartă prin vasele de sînge atât colesterolul bun cât şi colesterolul rău. LDL este cunoscut ca şi colesterolul rău iar colesterolul bun, numit HDL, se pare că protejează împotriva formării unor placi pe artere, care micşorează diametrul acestora şi conduce la atac de cord sau cerebral.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button