Home  /  Boli   /  Sauna: Cum funcţionează şi ce beneficii are pentru organism

Sauna: Cum funcţionează şi ce beneficii are pentru organism

Sauna oferă o varietate de efecte terapeutice benefice utilizatorilor. Induce transpiraţia, care ajută la eliminarea toxinelor. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi creşte temperatura corpului, ajutând organismul să lupte mai eficient cu bolile şi durerea.

Sauna reprezintă o baie în două faze, în care alternează o încălzire şi o răcire. Temperatura aerului în încăperea saunei este cuprinsă între 80 şi 120 grade, iar umiditatea între 5 și 15%. Pentru o şedinţă completă se practică 1-3 şederi în saună, cu o durată de 8-12 minute fiecare, în funcţie de obişnuinţa şi de toleranţa fiecăruia. Faza de răcire care urmează după faza de căldură trebuie să cuprindă o şedere de 8-12 minute într-o încăpere cu aer proaspăt şi utilizarea în final a apei reci, urmând apoi o fază de repaus de circa 15 minute.

Sauna are un efect de călire a organismului contra răcelii, sau de ameliorare a unor tulburări neurovegetative. Ridicarea temperaturii corporale până la 39° C, are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile, stare în care sunt omorâți agenții patogeni care nu pot suporta temperaturi peste 37° C. Corpul supraîncălzit din saună, vine în contact cu o baie rece, ceea ce are un efect de relaxare a musculaturii, scăderea tensiunii sanguine, activare a circulației sângelui, sistemului imun, respirației și schimburilor de substanțe cu eliminarea de substanțe nocive din organism prin transpirație.
În completare la toate acestea, sauna pregăteşte organismul pentru timpul călduros prin expunerea corpului la căldura umedă din saună.

Sistemul de răcire al corpului devine adaptiv la acest nivel înalt de căldură. Este un lucru foarte benefic pentru atleţii care evoluează pe timp călduros. Făcând saună în mod regulat, corpul va fi în măsură să reziste fără a se ivi vreo problemă. Dacă doriţi să pierdeţi din greutate pe timpul şedinţelor, este posibil acest fapt, însă aceasta pierdere de greutate este pusă pe seama deshidratării. Greutatea îşi va reveni aproape instantaneu după ce vă veţi rehidrata.
Dacă o persoană este însărcinată, are hipertensiune arterială, ori afecţiuni cardiace, atunci mai mult ca oricând se impune consultarea medicului, înainte de a recurge la saună.

Dacă aveţi această simptomologie, ori alte boli, renunţaţi la întrebuinţarea saunei. Căldura extremă produsă în saună poate provoca stresarea corpului. Când organismul este bolnav, atunci efectuarea saunei agravează starea de stres ce crează presiuni suplimentare asupra organismului, stresul devenind continuu. Efecte nedorite care pot apărea sunt cazuri temporare de sterilitate la bărbați, efectul se datorează temperaturii ridicate care are un efect negativ asupra spermatozoizilor.

Sursa: http://femina.rol.ro/

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button