Diabet zaharat
Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.
Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Glucoza este principalul glucid (zahăr) care se găseşte în sânge şi totodata este principala sursă de energie. Glucoza provine din alimentaţia zilnică, dar poate fi sintetizată şi în ficat sau muşchi. Prin intermediul sângelui este transportată la fiecare celulă a corpului.
Pancreasul este un organ situat în cavitatea abdominală, între stomac şi splină, acoperit parţial de stomac, ce ajuta pe de o parte digestia, pe de alta parte sintetizează şi elibereaza în sânge un hormon – insulina, care are rolul de a menţine nivelul glucozei din sânge în limitele normale.
Se întâmplă ca organismul să nu producă suficientă insulină sau acest hormon nu îşi exercită rolul aşa cum ar trebui. Astfel glucoza rămâne în sânge şi nu ajunge la celule, ale căror viaţă depinde de glucoză.