Râsul sporeşte producţia de dopamină în organism
Toată lumea asociază râsul cu glumele şi comedia, însă reprezintă mai mult decât atât. Potrivit cercetătorilor, multe lucruri pe care oamenii le cred despre râs sunt inexacte. Râsul poate declanșa efecte pe termen scurt, dar și pe termen lung în corpul tău.
Spre exemplu, râsul apare la copii cu mult înainte de a putea să vorbească, în jurul vârstei de patru luni. Studiile în domeniu arată că râsul facilitează învățarea de lucruri noi, în special pentru copii, de aceea râsul este o parte importantă a jocului lor. De fapt, acest lucru îi ajută să învețe noi abilități pentru a se putea angaja în noi activități specifice vârstei.
Mai important este, însă, că râsul ne ajută pe toți să putem trăi într-un mediu sănătos și sigur. Cercetătorii au concluzionat că principalul motiv al beneficiilor aduse de râs se leagă de eliberarea de dopamină. Acest neurotransmițător ajută la controlul centrilor de recompensă și plăcere din creier. Practic, dopamina te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi mai uşor asupra oricărei activităţi.
De asemenea, râsul sprijină circulația și ajută vasele de sânge să funcționeze la nivel optim, stimulează organele să inhaleze mai mult oxigen decât printr-o respirație simplă sau oferă suportul psihologic pentru reducerea nivelului de anxietate.