Cercetătorii susţin că insomnia are şi o cauză genetică
Persoanele care suferă de insomnie au o problemă reală, deoarece privarea de somn poate aduce cu sine probleme serioase de sănătate. Statisticile medicale arată că aproximativ 40% din populaţia lumii suferă de insomnie, iar 10% de insomnie cronică. Deşi este larg răspândită, problema este încă puţin înţeleasă, deoarece multe persoane evită să apeleze la specialist.
Studiind această problemă foarte răspândită, oamenii de ştiinţă au identificat, pentru prima dată, şapte gene care duc la apariţia insomniei. Cu această descoperire, cercetătorii au făcut un pas important înainte în întelegerea mecanismelor biologice care cauzează această condiţie.
În mod surprinzător, insomnia nu reprezintă, aşa cum s-a crezut până acum, o condiţie pur psihologică.
La acest studiu de amploare au participat aproximativ 113.000 de persoane, la care au fost descoperite cele şapte gene ale insomniei. Aceste gene joacă un rol în regularea transcripţiei, procesul prin care ADN-ul este citit pentru a se face o copie ARN şi prin eliberarea moleculelor de către celule pentru a comunica cu mediul lor. Una dintre genele identificate, MEIS1, a fost asociată cu alte două condiţii de tulburare a somnului.
Oamenii de ştiinţă au găsit o puternică asociere cu alte trăsături, precum anxietatea şi depresia. Descoperirea este importantă, deoarece aceste caracteristici tind să meargă mână în mână cu insomnia, iar acest aspect se datorează bazei genetice comune.
Cercetătorii au găsit, de asemenea, diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte această problemă: 33% dintre femeile chestionate sufereau de insomnie, în timp ce doar 24% dintre bărbaţi aveau această condiţie.
Din păcate insomnia este, probabil, cea mai comună afecţiune. Chiar şi după tratament, lipsa somnului rămâne o problemă pentru mulţi. Datorită acestei descoperi, oamenii de ştiinţă au făcut un pas important înainte pentru rezolvarea problemei.