Bolile mintale pot fi prevăzute din adolescenţă
Prejudecăţile sociale care înconjoară bolile mintale nu sunt puţine şi continuă să acţioneze ca un stigmat, barând de multe ori accesul la un tratament adecvat al persoanelor în suferinţă. Din păcate în ultimile decenii aceste boli s-au înmulţit îngrijorător de mult.
Creierul adolescenţilor poate dezvălui dacă aceştia vor dezvolta boli mintale în timp, arată un studiu realizat de catre oamenii de ştiinţă. Scanările făcute la nivelul creierului pot da indicii cu privire la riscul de dezvoltare a bolilor mintale prezent în cazul fiecărui adolescent în parte. Sunt luate în considerare boli precum schizofrenia sau depresia.
Cercetătorii au scanat creierul a 300 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, pentru monitorizarea structurii acestuia, iar rezultatele au arată că zonele creierului care au suferit cele mai importante schimbări în timpul adolescenţei sunt cele în care există genele corelate riscului de dezvoltare a schizofreniei sau depresiei.
Practic, acest studiu oferă o explicaţie referitoare la relaţia dintre adolescenţă şi bolile de natură psihică. Astfel, în funcţie de trăirile din adolescenţă, aceste gene corelate cu tulburări precum schizofrenia sau depresia se dezvoltă şi se modifică rapid în această perioadă. Acestea sunt ca nişte noduri care controlează modul în care regiunile creierului nostru comunică unele cu altele, iar dacă ceva nu merge bine acolo, creierul nostru va fi afectat.
Din păcate, depresia şi anxietatea se numără printre cele mai frecvente astfel de tulburări care îşi au originea în modificările care apar la nivelul creierului în adolescenţă.